Serija kibernetskih napadov zadela več ključnih slovenski spletnih strani

Foto: Freepik

Serija kibernetskih napadov zadela več ključnih slovenski spletnih strani

V seriji koordiniranih hekerskih napadov, ki so zadnje čase prizadeli Slovenijo, se seznam tarč neprestano daljša. Med prizadetimi so bili Policija, Telekom, Krka, časnik Delo, državni center za storitve zaupanja SI-TRUST na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, Letališče Ljubljana, spletno mesto državne uprave gov.si in Holding Slovenskih elektrarn. Napadi so povzročili začasno nedostopnost spletnih strani, za kar naj bi po poročanju 24ur bila odgovorna skupina ruskih hekerjev.

Spletna stran Policije je postala nedostopna nekaj po 19. uri, ko so varnostni mehanizmi zabeležili povečan promet iz tujine. Kljub uspešnemu preprečevanju napada iz Generalne policijske uprave, po navajanju 24ur sporočajo: “Varovani podatki Policije niso bili ogroženi in ni nastala nikakršna škoda. Napad je bil prijavljen pristojnim službam.”

Kmalu zatem je bila za nekaj minut nedosegljiva tudi spletna stran Telekoma, kjer potrjujejo, da “Telekomov Center kibernetske varnosti in odpornosti je v stalni visoki pripravljenosti, situacijo pozorno spremljamo, odzivamo se skladno z vnaprej dogovorjenimi protokoli,” ter dodajajo, da njihovi varnostni sistemi delujejo.

Tudi novomeška Krka je bila tarča napadov, ki so jih zaznale njihove strokovne službe. “Do napada je prišlo včeraj, strokovne službe pa so nemudoma odreagirale,” poroča 24ur.

Med drugimi tarčami ruskih hekerjev, po informacijah 24ur, so bile spletne strani časnika Delo, SI-TRUST, Letališča Ljubljana ter spletno mesto državne uprave gov.si. Holding Slovenskih elektrarn (HSE) je sicer zanikal zaznavanje nepravilnosti ali posegov v svoje informacijske sisteme, vendar so priznali: “Zaradi povečanega števila dostopov in posledične preobremenjenosti je bila krajši čas slabše dostopna le spletna stran HSE. Ta gostuje na zunanji infrastrukturi, ki ni del informacijskega sistema HSE. Normalna odzivnost spletne strani je bila zagotovljena v manj kot eni uri.”

Napad na spletno stran RTV Slovenija

RTV Slovenija je včeraj v poznih popoldanskih urah zaznala DDOS napad, ki je vrhunec dosegel med 22.45 in 24.00, zaradi česar je bilo spletno mesto rtvslo.si začasno nedostopno. “Incident je vrhunec dosegel med 22.45 in 24.00. Po tem času je spletno mesto ponovno delovalo,” so za 24ur sporočili z RTV Slovenija. Zahvaljujoč hitremu ukrepanju so uspešno zaščitili svoje sisteme in preprečili morebitno širšo škodo. “Nadaljnjih incidentov ni bilo več, vse naše digitalne storitve zdaj delujejo brez težav,” so dodali.

Na Uradu Vlade RS za informacijsko varnost so potrdili, da so incident zaznali med svojim stalnim delom situacijskega zavedanja, vendar niso navedli več podrobnosti.

Ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn je na omrežju X napovedala kampanjo proti Sloveniji, motivirana s priključitvijo Slovenije češki pobudi za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije za Ukrajino. Njihova prva tarča je bila spletna stran predsednice države Nataše Pirc Musar, kjer je SI-CERT pojasnil, da je šlo za napad onemogočanja brez tatvine podatkov, poroča 24ur.

Sledili so napadi na več spletnih strani državnih organov, pri čemer je Uroš Svete, direktor Urada Vlade RS za informacijsko varnost, pojasnil, da so napadi povzročili motnje, ki so bile delno pogojene tudi s tehničnimi zmogljivostmi. “Ne gre za klasičen kibernetski incident, ki bi pripeljal do uničenja ali nepooblaščenega vstopa v sisteme. Napadalci želijo, da o tem razpravljamo,” je izjavil Svete.

Premier Robert Golob je ob obisku hematološkega oddelka Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana izjavil, da Slovenija v zadnjem času opaža veliko kibernetskih napadov iz tujine. “Ni vedno ista država, vedno pa je ena od svetovnih velesil in tudi tokrat je tako. Hekerji prihajajo iz konkretne svetovne velesile s konkretnim sporočilom slovenski politiki,” je povedal Golob, poudarjajoč pomen obrambe pred takšnimi grožnjami in neupoštevanje izsiljevanja.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Freepik