Šest najpogostejših težav parov po rojstvu otroka

ByA.K.

4. marca, 2023 ,
Foto: Pexels

Šest najpogostejših težav parov po rojstvu otroka

Prvi prihod domov z dojenčkom je za večino parov čaroben čas za povezovanje. Toda življenje z novorojenčkom je tudi neverjetno stresno, polno majhnih težav, ki jih med nosečnostjo morda niste pričakovali. Katere so nekatere najbolj pereče skrbi, s katerimi se srečujejo novi starši takoj po rojstvu otroka? Spodaj so zakonski terapevti delili šest glavnih težav, ki jim jih omenjajo njihovi pacienti.

“Moj partner ni ob meni na način, kot ga potrebujem.”

Novopečena starša se spopadata z najrazličnejšimi obveznostmi. Nenehno spreminjanje urnikov spanja in prehranjevanja, obiski zdravnika, preoblačenje… To je naporno delo, ki te lahko še posebej izčrpa, če ti partner ne pomaga. Kot pojasnjuje psihoterapevtka Dori Gatter, naj vaša pričakovanja glede otrokovih odgovornosti, ne ostanejo neizrečena. Partnerju povejte, če stvari niso pošteno razdeljene in doma opravljate večino starševskega, gospodinjskega in čustvenega dela.

“Izčrpana sem. Zakaj samo jaz ponoči menjam plenice?”

Kakovosten spanec je pri novorojenčku skoraj nemogoča misija. Namreč, ko je vaš dojenček majhen, ste lahko srečni, če ponoči spite več kot dve ali tri ure.

Psihoterapevtka iz New Yorka Laurel Steinberg je potrdila, da če vaš partner spi kot dojenček in vam ponoči nič ne pomaga, je jeza gotovo prisotna.  Če mati doji, je lahko hranjenje sprva popolnoma prepuščeno njej. Partner lahko sodeluje drugje, na primer z guganjem dojenčka med spanjem ali menjavo pleničke. Če se otrok ne hrani z dojenjem, naj ji partner pomaga in otroka hrani po steklenički.

“Redko imava intimne odnose”

Seks je po rojstvu otroka nedvomno drugačen. Pri obeh partnerjih je več vzponov in padcev pri spolni želji. Utrujenost, stres, pomanjkanje prostega časa, dojenčkove spalne navade, telesne težave, kot so krvavitve iz nožnice ali bolečine zaradi dojenja in celo psihične težave. Vse to lahko ovira aktivno spolno življenje.

Svetovalec za pare Aaron Anderson razlaga: “Običajno traja nekaj časa, preden ponovno začutite željo po seksu ali preden se začnete dobro počutiti v lastnem telesu. S partnerjem se pogovorite o svojih spolnih željah in spreminjajočih se občutkih v tem poporodnem obdobju. Sčasoma se bo vse vrnilo v normalno stanje, če ne celo boljše.”

“Mislil sem, da imava enaka mnenja, ko gre za izobraževalne metode. Motil sem se.”

Morda ste govorili o starševstvu, preden se je vaš otrok rodil. To je vse lepo in prav, a ko pride vaš otrok, se boste morda počutili drugače. Dojenček lahko zaplete še tako dobro zastavljene načrte. Da bi dosegli kompromis, dr. Gatter parom svetuje, naj vadijo “zrcaljenje”. To je terapevtska tehnika, ki je zasnovana za spodbujanje globokega poslušanja… več na Princesa.si

Foto: Pexels