Šest stvari, ki jih morate narediti po barvanju las

ByAna Koren

28. januarja, 2023
Foto: Pexels

Šest stvari, ki jih morate narediti po barvanju las

S povečano nego doma, bo vaša barva las dlje videti, kot da ste pravkar zapustili frizerski salon. Črna, blond, bakrena ali morda roza, ne glede na to, s kakšno barvo las ste zapustili salon, morate storiti nekaj korakov, da bodo čim dlje ostali živahni, bogati in takšni, kot so vam všeč. Frizerji in frizerke navajajo šest pomembnih pravil.

Ne umijte si las takoj

Las si ne umivajte takoj, ko pridete domov, počakajte dva do tri dni, da barva dobro “sede” na lase in da na njih ostane čim več barve. Tako boste preprečili, da bi se zlahka izprala.

Izberite pravi šampon

Ni vseeno, s katerim šamponom si umivate lase, zato nikar ne vzemite prvega, ki vam pride pod roke. Barvane lase umijte s šamponom, namenjenim posebej za barvane lase, še posebej pri prvem umivanju po barvanju. To je pravilo številka ena, če želite, da vaša barva las ostane močna in sijoča ​​čim dlje.

Preskočite sulfate

Pri izbiri šampona in balzama bodite pozorni na sestavine. Dobro bi bilo izbrati izdelke, ki ne vsebujejo sulfatov, saj te spojine odstranijo barvo z las. Poleg tega sulfati izsušijo lase, barva pa hitreje zbledi na laseh, ki jim primanjkuje vlage.

Lase umijte z mlačno vodo

Topla in vroča voda nas lahko prijetno sprostita, pri umivanju las, še posebej barvanih, pa pozorneje izberite temperaturo vode. Umivanje z vročo vodo namreč odpre povrhnjico, torej zaščitno ovojnico las, zaradi česar se barva hitreje izpere.

Nasprotno, mlačna ali hladna voda zapre povrhnjico, kar prispeva k daljšemu ohranjanju barve in sijaja las.

Redno nanašajte masko za lase

Rezultati barvanja poškodovanih, suhih in dehidriranih las so lahko precej nepredvidljivi. Zato, da bi želeno barvo las ohranili čim dlje, začnite redno uporabljati maske za lase. Te pripomorejo k zdravju las, zdravi lasje pa bolje obdržijo barvo in so bolj sijoči. Načeloma je priporočljivo, da masko na lase nanesete enkrat na teden, zdravim barvanim lasem pa naj maska ​​pomaga vsaj vsak drugi teden.

Toplotna zaščita

Strokovnjaki za lase priporočajo uporabo sredstev za toplotno zaščito, tudi če lase sušite na zraku. Takšni spreji in meglice se preprosto nanesejo s pršenjem in učinkovito ščitijo lase pred zunanjimi poškodbami ter s tem prispevajo k počasnejšemu odstranjevanju barve. Obstajajo izdelki za nanašanje na suhe lase, na mokre lase, za kodre, sušenje na zraku…

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Naj bodo lasje pred barvanjem čisti ali umazani?

Ko se bliža termin za barvanje las, si lase preneham umivati nekaj dni prej. Mnogi, ki si barvajo lase v salonu ali pa kar sami doma se najbrž sprašujejo ali nabiranje izdelkov in odvečna maščoba morda vplivata na barvo las. Da bi izvedeli ali je bolje imeti umazane ali sveže umite lase preden jih pobarvate preberite do konca… več tukaj.