Šest znakov, da ste odraščali v disfunkcionalni družini

ByA.K.

1. januarja, 2023 ,

Šest znakov, da ste odraščali v disfunkcionalni družini

Šest znakov, da ste odraščali v disfunkcionalni družini. Disfunkcionalna družina je tista, ki vas odvrača od zaupanja vase, tako da razvijete lažen občutek varnosti, torej svoj lažni “jaz”. Veliko ljudi ima nezavedne omejitve, ker izhajajo iz družine, ki je od njih subliminalno zahtevala, da se prilagodijo potrebam enega ali več družinskih članov. Slednje pa je na njih pustilo pečat.

Strokovnjaki so se zato odločili pojasniti, kateri znaki kažejo, da ste odraščali v disfunkcionalni družini. Odraščanje v takšni družini na vaši osebnosti kot tudi na odnosih z drugimi ljudmi zagotovo pustilo posledice.

Preveč časa porabite za to, da bi ugajali drugim

Ali se počutite krive, ko naredite nekaj zase? Se jezite na ljudi, ki so vam naredili nekaj narobe? Se jezite, ko so drugi okoli vas zaradi nečesa razburjeni?

Vzrok za to je vaše zmotno prepričanje, da ste sami odgovorni za čustva drugih ljudi. Med odraščanjem vam je najverjetneje prešlo v navado, da naredite vse, da bi bili vsi okoli vas srečni in zadovoljni.

Po navadi izbirate ljudi, ki imajo težave z izražanjem čustev

Eden od znakov, da ste odraščali v disfunkcionalni družini, je izbira prijateljev ali pogosteje partnerjev, ki imajo težave z izražanjem čustev.

Natančno tako so namreč ravnali vaši starši in z nezavedno izbiro partnerja, ki ima enake težave. Iščete le tisto, kar že dobro poznate. Prav tako zaradi svojega lažnega občutka odgovornosti in krivde predolgo ostajate v teh slabih odnosih.

V vaši družini je preveč konfliktov ali pa jih sploh ni

Če se vedno borite brez kakršnega koli kompromisa ali rešitve, morda prihajate iz družine, kjer so bili ljudje zelo odzivni in neučinkoviti pri reševanju težav.

Po drugi strani pa, če se nikoli ne prepirate s partnerjem ali otroki in so stvari vedno mirne, morda prihajate iz družine, kjer so čustva “pometli pod preprogo” in se z njimi nikoli niso ukvarjali.

Družinski odnosi, v katerih je veliko konfliktov ali pa jih sploh ni, so izjemno nezdravi in ​​lahko čustveno izčrpavajoči.

Ste strogi do sebe in nagnjeni k perfekcionizmu

To po navadi pomeni, da ste bili kot otrok precenjeni ali podcenjeni, pravijo strokovnjaki.

Če ste bili precenjeni, sta eden ali oba starša precenjevala vaše dosežke in se je zdelo, da se počutita celo bolje kot vi. Po drugi strani pa so vas morda podcenjevali in dali občutek, da niste nikoli dovolj dobri.

Ne glede na to ali ste bili precenjeni ali podcenjeni se niste naučili, kako se počutiti cenjenega zaradi tega, kar ste.

Težko se sprostite

Če se vam zdi, da se nikoli ne morete popolnoma sprostiti, ampak ste v vsaki situaciji izjemno napeti, je lahko razlog v tem, da ste odraščali v disfunkcionalni družini, kjer ste imeli ves čas občutek, da se bo zgodilo nekaj slabega.

Prav tako so ljudje, ki imajo pogosto to težavo, nenehno v gibanju in imajo na seznamu opravkov vedno več opravil, kot jim dopušča čas.

Greš iz ene skrajnosti v drugo

Ali ste preveč sproščeni in otrokom dovolite, da vodijo gospodinjstvo, ali pa ste prestrogi in dušite njihovo spontanost. V nobenem od primerov skrajnost ni dobra stvar in kot taka je lahko jasen znak, da ste odraščali s starši, ki so do vas ravnali enako.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Čustveno inteligentni otroci imajo starše, ki počnejo te stvari

Starše pogosto zanima, kako naj vzgojijo čustveno inteligentnega otroka. Čustvena inteligenca je sposobnost razumevanja, uravnavanja in izražanja čustev. Nanaša se tudi na sposobnost opazovanja, razlage in odzivanja na čustva drugih. Po besedah ​​Motherlyja je bil koncept čustvene inteligence prvič uveden že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je psiholog Abraham Maslow opredelil pomen “čustvene moči”. Izraz čustvena inteligenca je prvič uporabil Michael Beldoch leta 1964, od takrat pa številne študije še naprej dokazujejo njen pomen…. več tukaj.