Šetinc Pašek: Premier “o političnih sistemih in oblikah vladanja ne ve prav dosti”

Mojca Šetinc Pašek [Foto: DZ Matija Sušnik]

Šetinc Pašek razkrila zakulisno dogajanje v Gibanje Svoboda

V času, ko se Gibanje Svoboda sooča s hudo krizo identitete in kohezije, je Mojca Šetinc Pašek, nekdanja pomembna članica, javnosti ponudila vpogled v notranje delovanje in motive, ki so poganjali to politično formacijo. V izčrpnem intervjuju za Dnevnik je opisala, kako so se zgodnje obljube o transparentnosti in enotnosti hitro sprevrgle v boj za oblast in osebne revanše.

Stranka, ki je bila ob ustanovitvi predstavljena kot zbirka preverjenih kadrov, je zdaj v očeh javnosti zavita v obtožbe o političnem oportunističnem delovanju. Šetinc Pašek navaja, da je bila iz stranke izločena zaradi nasprotovanja nekaterim vodstvenim metodam in je zdaj odločena razkriti ozadje nekaterih odločitev.

V intervjuju je izpostavila, da sta z Robertom Golobom, predsednikom stranke, zaključila sodelovanje. Njena obtožba, da je bil temelj Gibanja Svoboda revanšizem, odpira vprašanja o resničnih namenih njenega nastanka. Poleg tega Šetinc Pašek zavrača Golobove očitke o ‘avtogolih’ in trdi, da je prav Golobov način vodenja tisti, ki stranki škodi.

Premier “o političnih sistemih in oblikah vladanja ne ve prav dosti”

V središču te politične sage stoji tudi vprašanje, kdo v stranki dejansko vleče niti. Šetinc Pašek namiguje na vpliv generalne sekretarke Vesne Vuković in njenega namestnika Petra Majerleta, ki naj bi delovala pod vplivom svetovalca Damirja Črnčeca. Odkar je Vuković prevzela funkcijo, so se po besedah Šetinc Pašek v stranki začele prakticirati metode nadzora in iskanja izdajalcev.

Razkritja prihajajo v času, ko se stranka Gibanje Svoboda sooča s kritiko zaradi predlaganih političnih usmeritev in strukturnih sprememb, vključno z vprašanjem števila ministrstev. Šetinc Pašek kritizira tudi Golobovo referenco na švicarski model vladanja, iz česar sklepa, da premier “o političnih sistemih in oblikah vladanja ne ve prav dosti”.

Več internih razkritij trese Gibanje Svoboda, saj Mojca Šetinc Pašek nadaljuje z obtožbami o domnevnih manipulacijah in nepremišljenih odločitvah znotraj stranke. Kot navaja, je bil poslanski zakon o ukinitev zavarovanja hitro pripravljen kot odziv na padec javnomnenjske podpore, ki je skrbela Roberta Goloba. Pašek Šetinc trdi, da je šlo za potezo, katere cilj je bil zgolj izboljšanje Golobovega ugleda, ne glede na finančne nedoslednosti in neprimernost zakona.

Pregledovanje telefonov

V luči javnih razkritij, ki so sledila, je Golob zahteval pregledovanje telefonov članov, kar dodatno nakazuje na vzdušje nezaupanja znotraj stranke. Nadaljnji notranji spori so prišli na dan s povišanjem plače Žige Debeljaka, predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga, ki se je zvišala za 6.000 evrov – poteza, ki je bila kritizirana znotraj stranke in je po mnenju Pašek Šetinčeve služila kot povod za očitke o njeni lojalnosti.

Še več, Šetinc Pašek izpostavlja pritiske in obtožbe, s katerimi se je soočila ob razrešitvi ministrice Irene Šinko, kljub temu da je glasovala v skladu z dogovorom poslanske skupine. Spletke in pritiske znotraj stranke pripisuje delovanju generalne sekretarke Vesne Vuković, ki je po njenih besedah znana po ustvarjanju notranjih sovražnikov.

Posledično Šetinc Pašek napoveduje, da bo zaradi tovrstnih praks stranka v prihodnosti verjetno izgubila še več članov, saj vlada strah pred podobnimi usodami kot so jo doživeli ona in drugi izpostavljeni člani. Izjava, da se “takih sprevrženih igric, ki se jih ne bi sramoval niti Stalin, se ne grem,” je močan odziv na razmere znotraj Gibanja Svoboda in odmeva kot resno opozorilo o stanju slovenske politične kulture.

Ostre interne čistke in discipliniranje članov

Mojca Šetinc Pašek izpostavlja svoje zaskrbljujoče opažanje, da znotraj Gibanja Svoboda potekajo ostre interne čistke in discipliniranje članov, ki se ne strinjajo s stališči vodstva. Omenja primer Marte Kos, ki je bila izločena iz predsedniške kampanje na podlagi ocene generalne sekretarke, ki je menila, da nima možnosti za uspeh. Nadalje navaja Tatjano Bobnar, za katero pravi, da je bila žrtev obračunavanja po njenem odhodu iz Gibanja, ki je omogočil prevzem resorja z “njihovim” človekom.

Pašek Šetinc nadalje opisuje svojo izkušnjo glede spornega razpisa za vojaški reality show, kjer se ji je zdelo nesprejemljivo, da bi bila pravila drugačna za druge vplivneže kot za Sanjo Ajanović Hovnik. Ta kritika se zdi, da je bila kaplja čez rob, ki je pripeljala do nepopravljivega razkola med njo in stranko.

S svojim odhodom iz poslanske skupine Gibanja Svoboda se Pašek Šetinc zdaj sooča z odločitvijo, ali bo zaprosila za sodelovanje pri Levici ali SD, ali bo nadaljevala kot samostojna poslanka. Ostra kritika vladajoče politike v Gibanju Svoboda razkriva njeno prepričanje, da je stranka zasnovana na revanšizmu in boju za oblast, ne pa na želji po izvajanju reform ali služenju javnosti. Opozarja, da po njenem mnenju Gibanje Svoboda ni bilo ustanovljeno v korist ljudstva, kar je jasen signal o prevladujočih motivacijah v stranki.

vir

Foto: STA

Portal24