Šetinc Pašek razrešena s položaja, nova predsednica parlamentarne komisije je Tamara Vonta

Danes na izredni seji državnega zbora je bila Mojca Šetinc Pašek razrešena s funkcije predsednice parlamentarne preiskovalne komisije za pregon opozicijskih medijev. Na njeno mesto bo stopila poslanka svobode Tamara Vonta, ki je bila imenovana za novo predsednico komisije. Poleg tega je Šetinc Pašek odstranjena tudi kot članica parlamentarne komisije.

Razrešitev je sledila nedavni odločitvi predsednika vlade, ki je naznanil izključitev Mojce Šetinc Pašek iz stranke. Šetinc Pašek je bila ena od najbolj prepoznavnih obrazov v svoji stranki, predvsem zaradi svoje preteklosti v novinarstvu. Njeno aktivistično delovanje, ob istočasnem poudarjanju neodvisnosti, je bilo pogosto vir kontroverz med slovensko javnostjo.

Po svoji izvolitvi v državni zbor je postala predsednica preiskovalne komisije, katere glavni cilj je bil pregon medijev, ki so izražali kritiko do trenutne oblasti. Vendar pa je večkrat pri svojem delu trčila ob zakonodajo. Danes je bila tudi javno ovadena zaradi kršitev načel poštenega postopka s strani direktorja medijskih podjetij Borisa Tomašiča. Šetinc Pašek je bila kritizirana tudi zaradi širjenja lažnih informacij o mediju Nove24TV.

Pomembno je omeniti, da je član preiskovalne komisije Lenart Žavbi javno priznal, da je komisija pridobila nepooblaščen vpogled v finančno poslovanje tednika Demokracija ter osebne podatke naročnikov tednika.

Tudi njeno naslednico, Tamaro Vonto, odlikuje nekdanja novinarska kariera. Vonta je delovala kot novinarka medijske hiše POP TV in bila tudi nekdanja poslanka Pozitivne Slovenije, stranke, katere predsednik je bil župan Ljubljane, Zoran Janković. Novi sestavi parlamentarne preiskovalne komisije se obeta zanimiva dinamika in nadaljnji razvoj dogodkov.

vir

Foto: Zajem zaslona

Portal24