Severna Afrika: 21 najstnikov je verjetno umrlo zaradi nečesa, kar so popili, pojedli ali kadili. Južnoafriške oblasti, ki preiskujejo smrt kar 21 najstnikov, ki so jih mrtve našli v neki gostilni, so danes sporočile, da so najbrž preminili zaradi nečesa, kar so jedli, pili ali kadili. Smrt v stampedu, ki se je sprva omenjala, so tako izključili.

Vzrok smrti najstnikov, ki so proslavljali konec šolskega leta in rojstni dan je tako še vedno nepojasnjen. Afriška javnost, ki je sicer vajena poškodb in smrti, ki so povezane s kulturo pitja alkohola je šokirana.

Tiskovni predstavnik policije vzhodnega Capea brigadir Tembinkosi Kinana je za Reuters povedal, da je bila najmlajša žrtev komaj 13-letna deklica.

Policijski minister Bheki Cele, ki je včeraj pred mrliško vežico v vzhodnem Londonu nagovoril tam zbrane ljudi se je razjokal.

Slike, ki od včeraj krožijo na družbenih omrežjih, prikazujejo trupla mladostnikov, ki ležijo raztresena po tleh gostilne, mizah in kavčih.

Oblasti naj bi kot del preiskave pripravile toksikološko poročilo.

Predsednik Cyril Ramaphosa je včeraj dejal, da ga skrbijo okoliščine, v katerih so se mladi, nekateri mlajši od 18 let, sploh smeli zadrževati v gostilni. V Južni Afriki je prepovedano streči pijačo mlajšim od 18 let. Gostilni so dovoljenje za prodajo alkoholnih pijač danes odvzeli.

Foto: Reuters