Severna Koreja izvedla preizkus sistema podvodnega jedrskega orožja

ByA.K.

19. januarja, 2024 , , ,
Kim Jong UN Foto: Wikimedia/ Kremelj

Severna Koreja izvedla preizkus sistema podvodnega jedrskega orožja

Severna Koreja je sporočila, da je uspešno izvedla preizkus svojega “sistema podvodnega jedrskega orožja”, in sicer kot odgovor na skupne vojaške vaje ZDA, Južne Koreje in Japonske, ki so potekale ta teden. Preizkus domnevno jedrsko oboroženih podvodnih brezpilotnih letal je bil izveden ob vzhodni obali države, poročajo državni mediji.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v zadnjem času v svoji politični usmeritvi in retoriki postal zelo agresiven in je prekinil več sporazumov, ki so bili namenjeni ohranjanju miru. Južna Koreja in njeni zavezniki se še niso odzvali na ta zadnji preizkus.

V zadnjih mesecih je Severna Koreja okrepila svojo vojaško akcijo, vključno s trditvami o namestitvi nove balistične rakete srednjega dosega na trdo gorivo. Tudi vaje z živim streljanjem na morski meji z Južno Korejo v prvem tednu januarja so dvignile napetosti v regiji. Severna Koreja je ZDA, Južno Korejo in Japonsko obtožila, da so izzvale napetosti z izvajanjem skupnih vojaških vaj, ki ogrožajo varnost Severa.

Odziv ZDA, Južne Koreje in Japonske

ZDA, Južna Koreja in Japonska trdijo, da so izvedle svoje vojaške vaje kot odvračilni odgovor na naraščajoče vojaške akcije Severne Koreje, vključno z večkratnimi preizkusi jedrskih balističnih raket in izstrelitvijo novega orožja, ki kršijo sankcije ZN.

Kim je večkrat poudaril, da Severna Koreja v pripravah na morebiten konflikt, ki bi lahko na Korejskem polotoku izbruhnil “kadar koli”, gradi svoj vojaški arzenal. V svojih novoletnih sporočilih je tudi razglasil, da je nekdanji cilj ponovne združitve z Južno Korejo končan in označil Južno Korejo za “glavnega sovražnika”.

O preizkusu sistema “Haeil-5-23”, ki vključuje brezpilotna podvodna letala z jedrskim orožjem, je malo znanega. Severnokorejski mediji medtem trdijo, da bi lahko ta orožja v prihodnosti predstavljala novo grožnjo. Analitiki pa opozarjajo, da je to orožje še v fazi razvoja in ni na stopnji, da bi že predstavljalo pomembno grožnjo.

Pjongjang je tudi izjavil, da je uspešno poslal vohunski satelit v vesolje in namerava postaviti še tri. Vendar pa neodvisna potrditev delovanja teh satelitov še ni bila dosežena. Severna Koreja je imela lani pomembna srečanja z ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom in obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem, kar je povzročilo špekulacije o sodelovanju med državama. V tem tednu je bil severnokorejski zunanji minister v Moskvi, kar nakazuje nadaljnje diplomatske aktivnosti med državama.

vir; Foto: Wikimedia/Kremelj; Portal24