Severna Koreja na silvestrovo preizkusila balistično raketo

ByAna Koren

1. januarja, 2023

Severna Koreja na silvestrovo preizkusila balistično raketo

Severna Koreja je s svoje vzhodne obale v redkem nočnem preizkusu orožja na silvestrovo izstrelila balistično raketo kratkega dosega, je sporočila južnokorejska vojska. Do te poteze je prišlo manj kot 24 ur po tem, ko je Severna Koreja v soboto izstrelila tri balistične rakete. S slednjim se je končalo leto, v katerem je izolirana država izvedla toliko raketnih poskusov.

Zadnja raketa je letela približno 400 kilometrov. Izstreljena je bila okoli 2.50 zjutraj po lokalnem času iz območja Ryongsong v prestolnici Pjongjang, so sporočili iz poveljstva južnokorejskih oboroženih sil (JCS).

“Ostro obsojamo serijo severnokorejskih raketnih poskusov. Menimo, da so poskusi resne provokacije, ki škodujejo miru in stabilnosti Korejskega polotoka in mednarodne skupnosti,” so sporočili iz JCS in Pjongjang pozvali, naj jih nemudoma ustavi.

Japonska je objavila podrobnosti

Japonska obalna straža je sporočila, da je raketa dosegla višino okoli 100 km in letela približno 350 km, preden je pristala izven japonske ekonomske cone. Japonski obrambni minister Yasukazu Hamada je novinarjem povedal, da je Tokio proti izstrelitvi proti Severni Koreji protestiral po diplomatski poti.

Ameriško indijsko-pacifiško poveljstvo je v izjavi zapisalo, da izstrelitev sicer ni predstavljala neposredne grožnje ameriškemu osebju ali ozemlju ali zaveznikom Washingtona, vendar je poudarila destabilizacijski učinek severnokorejskega programa oboroževanja.

Severna Koreja je leta 2022 izstrelila največje število izstrelkov in s tem nadaljevala z razvojem orožja. Špekulira se, da bi lahko že sedmič preizkusila jedrsko orožje.

Leta 2022 je Sever prvič po letu 2017 nadaljeval tudi s preizkušanjem medcelinskih balističnih izstrelkov. Pri slednjem so uspešno izstrelili ogromen nov Hwasong-17, ki naj bi imel doseg do katere koli lokacije v Združenih državah.

Zadnja izstrelitev se je zgodila, ko je vladajoča Delavska stranka Pjongjanga imela ključno srečanje. Voditelj Kim Jong Un je srečanje pred tem izkoristil za pomembne politične napovedi za novo leto.

Državni mediji so poročali, da je Kim na srečanju predstavil nove cilje za državno vojsko. Podrobnosti ni navedel.

Foto: zajem zaslona


Ne spreglejte…

Severna Koreja preizkusila tehnologijo trdega goriva za rakete

Severna Koreja je preizkusila “visokozmogljiv motor na trdo gorivo”, ki bi lahko omogočil hitrejše izstrelitve balističnih raket, poročajo severnokorejski državni mediji. Po navedbah državne tiskovne agencije KCNA so test izvedli v četrtek. Voditelj Kim Džong Un je ob tem izrazil pričakovanje, da bo orožje novega tip čim prej nared… več tukaj.