Severna Koreja zapira več veleposlaništev

ByAna Koren

1. novembra, 2023 , ,
Foto: Portal24

Severna Koreja zapira več veleposlaništev

Severna Koreja je napovedala zaprtje več kot dvanajstih veleposlaništev v tujini. Zaprta bodo tudi predstavništva v državah, kot so Španija, Hongkong in več afriških držav. Zaprtje predstavlja zaprtje skoraj četrtino vseh njihovih diplomatskih misij po svetu. Poteza Pjongjanga je posledica naraščajočega pritiska mednarodnih sankcij.

Nedavno zaprtje severnokorejskih veleposlaništev po svetu je alarmanten signal, da se Severna Koreja, znana po svoji izolaciji, trudi preživeti pod vse večjim mednarodnim pritiskom. To je potrdilo tudi južnokorejsko ministrstvo za združevanje. Ministrstvo je opozorilo na posledice zaprtja, vključno z omejenim diplomatskim sodelovanjem, vplivom na humanitarno delo v državi ter možnostjo nezakonitih prihodkov.

Severna Koreja je že napovedala “poslovilne” obiske svojih veleposlanikov pri voditeljih Angole in Ugande ter s tem nakazala, da se umika iz teh dolgoletnih prijateljskih držav. Odnosi z Angolo in Ugando so bili zaznamovani z vojaškim sodelovanjem in projekti, ki so zagotavljali tuje valute.

Chad O’ Carroll, ustanovitelj spletnega mesta NK Pro, ki se osredotoča na Severno Korejo, je opozoril, da bi to zaprtje veleposlaništev lahko predstavljalo eden največjih zunanjepolitičnih pretresov v državi v zadnjih desetletjih.

Vpliv mednarodnih sankcij

Severna Koreja je z umikom ponazorila vpliv mednarodnih sankcij, ki so namenjene omejevanju financiranja njihovega jedrskega in raketnega programa. Sankcije so očitno prizadele tudi njihovo sposobnost vzdrževanja diplomatskih odnosov s tradicionalno prijateljskimi državami.

Severna Koreja ima uradne odnose s 159 državami in je do nedavnega imela 53 diplomatskih predstavništev v tujini, vključno s tremi konzulati in tremi predstavništvi. Zaprtje veleposlaništev v Angoli in Ugandi je jasen znak, da se Severna Koreja sooča s težavami pri ohranjanju teh diplomatskih misij.

Poleg tega naj bi Severna Koreja zaprla tudi svoje veleposlaništvo v Španiji. Veleposlaništvo v Italiji pa bo skrbela za zadeve v sosednji državi. Veleposlaništvo v Madridu je postalo znano zaradi vloma leta 2019, ki so ga izvedli člani skupine, ki si prizadeva za strmoglavljenje severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.

Severna Koreja je incident obsodila kot hudo kršitev suverenosti in teroristični napad. ZDA pa je obtožila, da niso ustrezno preiskali skupine in zavrnile izročitve njihovega voditelja. Vse te dogodke bo treba spremljati z veliko pozornostjo.

vir

Foto: Portal24