Severni sij nad Slovenijo: Viden bo tudi v soboto in nedeljo

ByMiha Kovač

11. maja, 2024
Severni sij v Sloveniji [Foto: Samek X/obrezano]

Severni sij nad Slovenijo: Viden bo tudi v soboto in nedeljo

Nebo nad Slovenijo je ponovno razsvetlil severni sij, čudovit naravni pojav, ki s svojo živahno zeleno barvo občasno krasil temno nočno nebo. Ta redek pojav je pri nas običajno viden enkrat na mesec ali dva, vendar ga lahko v močnejših geomagnetnih viharjih opazimo celo iz urbanih območij.

Pričakuje se, da bo severni sij viden tudi to sobotno jutro in v noči na nedeljo, čeprav bo manj intenziven kot običajno. “Severni sij je posledica svetlobe, ki jo oddajajo atomi in molekule v ozračju po trku z nabitimi delci iz sončevega vetra,” pojasnjujejo strokovnjaki. Značilen je predvsem za območja severno od Arktike, kot so Islandija in Skandinavija, v Sloveniji pa je viden le ob močnejših geomagnetnih dogodkih.

Prihajajoči geomagnetni vihar, napovedan za konec tedna, bi lahko dosegel stopnjo G3-G4 na petstopenjski lestvici, kar pomeni močan do zelo močan geomagnetni vihar. Vendar obstaja tudi možnost, da bo magnetno polje manj ugodno, kar bi pomenilo, da bo vihar ostal na šibkejši ravni G1-G2, z le občasnim severnim si-jem, videnim na najtemnejših predelih.

Medtem ko je severni sij v Sloveniji običajno redek, so bili v preteklosti že primeri izjemno močnih geomagnetnih viharjev, ki so omogočili, da je bil severni sij viden celo iz Grčije in Turčije. Vrhunec pa je bil dosežen med geomagnetnim viharjem leta 1921, ko je bil sij viden vse do 14 stopinj geografske širine od ekvatorja. Ta pojav je bil zabeležen med znano Carringtonovo geomagnetno nevihto leta 1859, ko je severni sij nad Kubo osvetlil nebo svetleje od polne lune.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Samek X (obrezano)