Sezona granatnega jabolka je kratka, a sladka
Sezona granatnega jabolka je kratka, a sladka. Granatno jabolko je sadež starodavnega porekla, ki raste v Aziji, na Bližnjem vzhodu, v Sredozemlju in na jugozahodu ZDA. Semena so sladka in trpka, lahko jih uživamo samostojno, so pa tudi odličen dodatek solatam in drugim jedem. Granatna jabolka so v sezoni v zimskih mesecih in so privlačen dodatek k praznični mizi.
Kako olupiti granatno jabolko
Če želite olupiti granatno jabolko, odrežite sam vrh krone, nato pa odstranite del sredice, ne da bi motili semena. Z ostrim nožem odrežemo le tanko zunanjo lupino in sadež z zarezo od vrha navzdol nežno narežemo na četrtine.
Sadje z rokami previdno razdelite na četrtine, olupite belo meso in vse štiri dele potopite v posodo s hladno vodo. Nato upognite zunanjo lupino, da bodo ohlapna semena izskočila, preostala pa previdno ločite pod vodo. Semena bodo potonila na dno, neužitna bela pulpa pa bo priplavala na površje.
Kako ga uporabljati
Preden so paradižniki prispeli na Bližnji vzhod, so sok, sirup in kis granatnega jabolka pogosto uporabljali v številnih jedeh. Granatno jabolko je še vedno del številnih tradicionalnih iranskih receptov, eden bolj znanih je gosta omaka iz granatnega jabolka in mletih orehov, ki jo največkrat postrežemo k pečeni raci ali drugi perutnini z rižem.
Obstaja veliko vrst juh, ki se pripravljajo iz soka, v indijski in pakistanski kuhinji se posušena semena pogosto uporabljajo kot začimba. V Turčiji omako granatnega jabolka uporabljajo kot solatni preliv, pa tudi za mariniranje mesa, semena pa dodajajo solatam in sladicam. Gost sirup granatnega jabolka se uporablja za muhammaro, v Siriji in Turčiji priljubljen namaz iz pečene rdeče paprike, orehov in česna.
V Azerbajdžanu omako iz granatnega jabolka običajno postrežejo z ribami na žaru. V Grčiji se granatno jabolko uporablja v številnih receptih, vključno s kremnimi juhami, solatami in kot glazura za jagnječja nabodala. Iz granatnega jabolka izdelujejo tudi likerje, uporabljamo pa ga tudi kot preliv za sladoled, ga mešamo z jogurtom ali namažemo na toast.
Predlog za kosilo…
Piščanec z granatnim jabolkom in mandljevim kuskusom
Popestrite piščančje prsi v tej sadni, sladko začinjeni omaki s semeni granatnega jabolka, praženimi mandlji in kuskusom. ZA pripravo jedi boste potrebovali zgolj okoli pol ure. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri porcije.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 1 žlica rastlinskega olja
- 200 g kuskusa
- 1 piščančja jušna kocka
- 1 velika rdeča čebula, prepolovljena in na tanke rezine narezana
- 600 g piščančjih mini filejev
- 4 žlice začimbne paste tagine
- 190 ml steklenice soka granatnega jabolka (nesladkanega)
- 100 g zrn granatnega jabolka
- 100 g paket praženih mandljev v lističih
- Pest mete, sesekljane
Postopek priprave:
Zavrite vodo in v veliki ponvi segrejte olje. Kuskus dajte v skledo z nekaj začimbami in vanj nadrobite polovico jušne kocke. V ponev dodajte čebulo in pražite nekaj minut, da se zmehča. Kuskus prelijte z vrelo vodo. Toliko, da je kuskus pokrit, nato pa skledo pokrijte s kuhinjsko krpo in odstavimo.
Čebulo potisnite na eno stran ponve, dodamo piščančje fileje in zapečemo z vseh strani. Vmešajte pasto tagine in sok granatnega jabolka, nato nadrobite preostanek jušne kocke in dobro začinite. Odkrito dušite 10 minut, dokler se omaka ne zgosti in je piščanec kuhan. Primešajte semena granatnega jabolka. Nekaj jih prihranite za serviranje.
Kuskus po 5 minutah razrahljajte z vilicami ter primešajte mandlje in meto. Piščanca z omako postrezite ob kuskusu.
Dober tek!
Foto: iStock