Shein se sooča s tožbo zaradi kršitev avtorskih pravic

ByAnja Kadič

15. aprila, 2024 , , ,
Foto: Zajem zaslona

Shein se sooča s tožbo zaradi kršitev avtorskih pravic

Podjetje Shein, znano po svojem modelu hitre mode, se trenutno spopada s hudo skupinsko tožbo, ki ga obtožuje “industrijske sheme sistematičnega kršenja digitalnih avtorskih pravic”. Vložena tožba, ki jo podpira skupina prizadetih umetnikov in oblikovalcev, trdi, da Shein zlorablja svoje tehnološko napredne sisteme za protipravno prilaščanje umetniških del, ustvarjenih po svetu, brez kakršnega koli priznanja avtorstva ali pravic.

Po navedbah tožnikov Shein uporablja zapletene algoritme za brskanje po internetu in identifikacijo priljubljenih umetniških del, ki jih nato brez dovoljenja reproducira in trži pod lastno znamko. Pravni zastopniki tožnikov izpostavljajo, da je ta praksa del Sheinovega poslovnega modela, ki temelji na ultra hitri proizvodnji. V svojih tovarnah dnevno ustvarjajo na tisoče novih izdelkov, pri čemer je proces od ideje do proizvodnje močno avtomatiziran in se odvija izredno hitro, brez človeškega posredovanja ali skladnostnih preverjanj.

Naraščajoča zaskrbljenost in pravne bitke

Shein je v preteklosti že bil tarča podobnih tožb, vključno s primerom iz prejšnjega leta, ki je še vedno v teku in v katerem je podjetje obtoženo kršitve zakona o izsiljevalskih in podkupljenih organizacijah. Najnovejša tožba, vložena v petek na Okrožnem sodišču ZDA za južno okrožje New Yorka, dodatno razgalja prakse, ki bi lahko imele dolgoročne posledice za blagovno znamko in njeno operativno strategijo.

Glede na izjave, ki so jih podali predstavniki Sheina, podjetje zanika vse obtožbe in trdi, da vse pritožbe obravnava zelo resno. Kljub temu pa javni odziv ni bil naklonjen, saj skupnost in tržni analitiki skrbno spremljajo razvoj dogodkov, zavedajoč se potencialnega vpliva na Sheinovo poslovno integriteto in potrošniško zaupanje.

Tožba proti Sheinu prihaja v času, ko podjetje prejema širšo zakonodajno pozornost, vključno s pozivi k pojasnitvi skladnosti z Ujgurskim zakonom o preprečevanju prisilnega dela. Obenem se Shein sooča tudi s pritiski glede potencialne javne ponudbe delnic (IPO), ki bi lahko bila zaradi teh kočljivosti zaustavljena, dokler podjetje ne zagotovi, da v svojih dobavnih verigah ne uporablja prisilnega dela.

Poleg tožb neodvisnih oblikovalcev in umetnikov, Sheina tožijo tudi večje modne znamke in trgovci, kot so For Love and Lemons (podprta s strani Victoria’s Secret), Uniqlo in H&M, kar kaže na rastoče nezadovoljstvo znotraj industrije glede Sheinovih poslovnih praks. Dodatno, konkurenčni pritiski postajajo očitni, saj je eden od Sheinovih tekmov, Temu, nedavno vložil tožbo, obtožujoč Shein protikonkurenčnega vedenja.

[Vir: Retail Dive]; Portal24; Foto: Zajem zaslona