Sholz pojasnil zakaj Ukrajini ne more dostaviti Taurus raket

Taurus KEPD 350 [Foto: Wikimedia/Alf van Beem] (Fotografija je simbolna)

Sholz pojasnil zakaj Ukrajini ne more dostaviti Taurus raket

Nemški kancler Olaf Scholz je kljub nasprotnim mnenjem opozicije in nekaterih strank vladajoče koalicije odločno vztrajal pri prepovedi dobave križarskih raket Taurus Ukrajini. Ta odločitev je bila utemeljena z morebitno udeležbo nemških vojakov v morebitnem konfliktu. Med srečanjem z učenci šole v Sindelfingenu je Scholz poudaril: “Ne moremo dostaviti orožja zelo dolgega dosega, ne da bi razmišljali o tem, kako nadzorovati uporabo tega orožja. In če hočemo nadzor nad tem orožjem, potem moramo poslati tudi nemške vojake, to pa popolnoma ne pride v poštev.”

S sposobnostjo dosega do 500 kilometrov bi Taurus lahko predstavljal ključno sredstvo za Ukrajino, saj bi s tem povečali svoje obrambne zmožnosti, celo do točke, da bi lahko ciljali lokacije znotraj Moskve.

Kljub temu se je kancler Olaf Scholz soočil z notranjimi kritikami zaradi morebitne dostave Taurus raket, tudi znotraj lastne vladne koalicije. Kljub temu imajo podporo ključnih koalicijskih partnerjev, kot sta Prosta demokratska stranka (FDP) in Zeleni, ki se zavzemajo za pošiljanje Taurus raket Ukrajini.

Zunanja ministrica Annalena Baerbock, članica stranke Zeleni, je poudarila pomen preučevanja možnosti dostave “vseh razpoložljivih vojaških sredstev” Ukrajini, vključno s Taurusom. Med obiskom v Črni gori je Baerbock izrazila odločno stališče Nemčije, da bo storila vse potrebno, da Ukrajina lahko učinkovito brani svoje ozemlje in zagotovi varnost svojih državljanov. “Z mojega vidika so dejstva zelo, zelo jasna,” je dejala Baerbock. Prav tako je ministrica poudarila potrebo po skrbnem preučevanju vseh razpoložljivih sredstev v luči mednarodnega prava in interesa ukrajinske samoobrambe.

[Vir: Zeit.de]; Portal24; Foto: Wikimedia/Alf van Beem