Si predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič sama popravlja Wikipedija stran?

Moderatorji so urejanje na tej povezavi kjer si lahko pogledate zgodovino urejanja strani Urške Klakočar Zupančič na Wikipedii, vsakič razveljavili. Na strani boste opazili, da se je v zadnjih dneh večkrat pojavilo urejanje Wikipedije, kjer je bil izbrisan del vsebine.

Pa si poglejmo, kdo je zadeve urejal in kaj so spremenili:

Najprej se pojavi urejanje z IP naslova 163.159.1.145. V prvem urejanju 15.1. je uporabnik izbrisal vsebino, ki se je nanašala na kontroverzne dogodke UKZ.

Odstranil je del opisa dogodka na proslavi za dan državnosti, ki se je nanašal na postavljanje pred publiko ter navedek z virom iz N1, ki je potrjeval, da so strokovnjaki to obnašanje označili kot neprimerno.

Nato je urejanje nadaljeval z izbrisom dela odstavka o njenem kontroverznem letu na Dunaj. Odstranil je dva navedka z virom glede njenega odziva, da bi z avtomobilom potrebovali več ljudi ter njen komentar o ogljičnem odtisu in kočijah.

Le nekaj minut po tem urejanju je administrator to opazil in vrnil vse spremembe.

Isti uporabnik se je nato čez pol ure odločil, da še ni bilo dovolj. Vrnil se je k urejanju ter tokrat izbrisal celoten prej omenjen odstavek tako o dogodku z državne proslave ter letu na Dunaj. Vse je bilo podkrepljeno z viri. Ta vandalizem je bil opažen čez dva dni in povrnjen v prejšnje stanje.

Zabavni del

Sedaj pa predimo na zabavni del: IP naslov 163.159.1.145 nas pripelje na ministrstvo za javno upravo. Očitno nekomu na ministrstvu gre v nos, da so bili na Wikipediji omenjene kontroverzni dogodki.

Zanimiv IP naslov

18. januarja je IP naslov 46.248.70.245 izvedel urejanje strani. Zopet se je lotil istih dveh odstavkov kot naš prijatelj z ministrstva za javno upravo. Naključje? Uporabnik je prihajal z omrežja T-2 in je to izvedel na računalniku. Administrator je v nekaj minutah vandalizem opazil.

Ampak zgodba se še ne konča. 19. januarja se pojavi nov urejevalec z IP naslovom 188.198.26.25. Gre za mobilnega uporabnika na Telekomovem omrežju.

Uganite kaj je ta uporabnik odstranil? Tako je, ista dva odstavka. Administrator je na srečo vandalizem takoj opazil in povrnil stanje.

Sedaj se pa v zgodbo spet vrne 46.248.70.245. V zadnjem obupanem poskusu včeraj zopet izvede izbris istih dveh odstavkov. Administratorji že dobro vedo kam pes taco moli in spremembe vrnejo le minuto kasneje.

V le nekaj dneh smo bili torej priča več poskusom izbrisa vsake omembe kontroverznih dejanj UKZ. Najprej se je dela lotil kar nekdo iz ministrstva za javno upravo, nato pa nekdo z računalnika doma ter z mobilne naprave. Identična urejanja.

Se samo zdi, da je to storila ista oseba? Najprej iz službe ter nato iz domačega računalnika in s telefona na mobilnem omrežju.

Zakaj bi si ta oseba tako želela izbris vsake omembe plesa Urške pred častno stražo ter njenih izjav o letenju in kočijah?

Kljub večkratnem takojšnjem ukrepanju administratorjev? Kaj mislite? Kdo stoji za tem?

Edit: nove informacije – izkaže se, da se IP-ji, ki so pisanju na Ministrstvo za javno upravo uporabljajo povsod, kjer je HKOM omrežje. To pomeni, da je lahko to prišlo s kateregakoli ministrstva, tudi iz državnega zbora.

Edit 2: izkazalo se je, da je ta oseba, ljubitelj UKZ, naredila še nekaj drugih popravkov. Zanimiv je zelo specifičen popravek strani občine Domžale.

Aktivnost te osebe se je začela preteklega novembra. Nov zaposlen?

vir in foto Naslovna fotografija: STA

Ne spreglejte…

Urška Klakočar Zupančič znova na Dunaj, tokrat z avtom a za dva dni

Po burnih odzivih na novoletni obisk Dunaja z vladnim letalom falcon se predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v tem tednu znova odpravlja v avstrijsko prestolnico. Tokrat se bo tja odpravila z avtomobilom. Obisk so iz enodnevnega spremenili v dvodnevnega. Tako so rešili zagato, ki bi nastala, če bi tokrat kljub enodnevnemu obisku izbrala drugačen način potovanja… več tukaj.