Silvestrovanje v Berlinu še nikoli tako zastraženo

ByA.K.

30. decembra, 2023
Foto: Pixabay

Silvestrovanje v Berlinu še nikoli tako zastraženo

Silvestrovanje v nemški prestolnici Berlinu je tradicionalno praznovanje, ki privabi na tisoče obiskovalcev iz vseh koncev sveta. Običajno je to živahno in bučno praznovanje, ki se odvija pod Brandenburškimi vrati, kjer pričakujejo vsaj 65.000 obiskovalcev, ki si želijo dobrodošlico pred simbolom Berlina in Nemčije.

Vendar pa se letos dogajajo zaskrbljujoči razvoji, ki so povezani z napetimi razmerami na Bližnjem Vzhodu. Konflikti na tem območju so privedli do porasta čustev tudi med prebivalci Berlina. S slednjim se srečujejo predvsem v problematičnih okrožjih s številnim muslimanskim prebivalstvom. Vodja berlinske policije, Barbara Slowik, je opozorila na “porast čustev zaradi konflikta na Bližnjem vzhodu”, ki se prenašajo na ulice. Zaradi tega se bo letos policija v Berlinu morala soočiti s potencialno večjimi varnostnimi izzivi.

Da bi zagotovili varnost obiskovalcev, je berlinska policija več tednov pripravljala varnostni sistem. Območje, kjer bo praznovanje potekalo, bo strogo nadzorovano in ograjeno, obiskovalci bodo morali imeti vstopnice in se bodo podvrženi temeljitemu pregledu. Torbe, nahrbtniki, pirotehnična sredstva in propagandni material ne bodo dovoljeni. Zaradi konfliktov na Bližnjem vzhodu je prepovedana tudi politična propaganda, še posebej tista, ki se nanaša na vojno med Izraelom in Hamasom.

Zakaj napadi na gasilce in reševalne ekipe?

Vse večji izzivi za varnost pa niso omejeni le na silvestrovanje. Gasilce in reševalne ekipe v več nemških mestih so napadli s petardami in raketami za ognjemete. V nekaterih primerih so reševalne ekipe celo namerno poklicali v zasedo. To brezglavo nasilje in sovraštvo v nekaterih nemških mestih skrbi tudi notranjo ministrico Nancy Faeser, ki poziva k doslednemu kaznovanju storilcev.

Nemčija je že uvedla strožje kazni za napade na uradne osebe, vendar sindikat policistov poziva k še bolj doslednemu kaznovanju. Vodja sindikata GdP Jochen Kopelke opozarja, da se družba giblje v napačno smer, in poudarja potrebo po odzivu na to nasilje.

Berlinska policija se je odločila za več ukrepov za zagotovitev varnosti. Poleg preventivnih patrulj v problematičnih okrožjih organizirajo tudi pogovore med policisti in dijaki v šolah, da bi mladi bolje razumeli vlogo policije. Starše učencev prosijo, naj se pogovorijo s svojimi otroki o spoštljivem vedenju in strpnosti.

Policijska akcija desetletja

Poleg tega se pripravljajo na največjo novoletno policijsko akcijo desetletja. Vpoklicanih je dodatnih 2500 policistov, okrepili bodo običajne patrulje. Dodatnih 500 bo na mestnih in medkrajevnih železniških postajah. Policisti v civilu že spremljajo razmere na kritičnih območjih, pripravljeni pa so tudi na takojšnji odziv na morebitne izgrede.

Poleg tega so v nekaterih berlinskih okrožjih prepovedani vsi zasebni ognjemeti, saj so se ponavljali primeri uporabe pirotehničnih sredstev. Kljub temu ostaja vprašanje, ali bi bilo mogoče v prihodnosti omejiti uporabo ognjemetov v mestu, saj so ti pogosto povezani z nevarnostjo in poškodbami.

Vse te varnostne ukrepe spremlja tudi dejstvo, da so berlinski bolnišnični in klinični delavci pripravljeni na obravnavo morebitnih poškodovanih zaradi pirotehničnih sredstev. Silvestrovanje v Berlinu, ki je običajno praznik veselja, se letos tako sooča z izzivi, ki zahtevajo dosledno izvajanje varnostnih ukrepov in pazljivost vseh obiskovalcev.

vir; Foto: Pixabay; Portal24