Kombinacija simptomov, ki je prvi in ​​najbolj opazen znak raka debelega črevesa

Rak debelega črevesa velja za enega najpogostejših rakov na svetu je eden vodilnih vzrokov obolevnosti in smrti zaradi malignih bolezni. Po ocenah Svetovne organizacije za raziskovanje raka vsako leto za njim zboli skoraj 2 milijona ljudi. 0,95 milijona jih umre. Leta 2022 sta Pele in Kirstie Alley med drugim umrla zaradi raka debelega črevesa.

Pomanjkanje simptomov v zgodnjih fazah otežuje prepoznavanje raka črevesja. Poznan je tudi kot rak debelega črevesa in danke, zato je čas pri zdravljenju bistvenega pomena. Na srečo lahko kombinacija simptomov kmalu pokaže stanje.

“Rektalna krvavitev je pogosto prvi in ​​najbolj opazen simptom raka debelega črevesa. Menijo, da je na začetku bolezni pogosta kombinacija rektalne krvavitve in spremembe v odvajanju ali rektalne krvavitve brez perianalnih simptomov,” gastroenterologinja Dr. Sara Mesilhy.

Po mnenju zdravnika spremembe v črevesnih navadah vključujejo drisko, zaprtje, pogostost odvajanja blata in spremembe strukture blata. Drugi simptomi raka na črevesju lahko vključujejo vztrajno nelagodje v trebuhu (krči, plini ali bolečine), občutek, da se črevesje ne izprazni popolnoma, šibkost ali utrujenost in nepojasnjeno hujšanje.

Ali se bodo pri bolniku pojavili takšni ali drugačni simptomi, je v veliki meri odvisno od tega, kje se rak nahaja, torej ali je na začetku debelega črevesa, v danki ali nekje vmes. Upoštevati je treba, da ti znaki ne kažejo vedno na raka, kljub temu morajo služiti kot opozorilo, ki nakazuje potrebo po nadaljnji oceni.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Simptomi, ki kažejo na raka materničnega vratu

Prvi mesec v letu je že tradicionalno posvečen temam, povezanim z rakom materničnega vratu. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu letos obeležujemo v tednu od 16. do 22. januarja. 

Za razliko od večine drugih vrst se rak materničnega vratu pojavi v nekoliko mlajši starosti. Pomembno je poudariti, da je raka materničnega vratu mogoče v veliki meri preprečiti s cepljenjem proti HPV. Prav tako ga je možno odkriti v zelo zgodnji fazi. Slednje je v zadnjih nekaj letih privedlo do občutnega zmanjšanja umrljivosti zaradi te bolezni v razvitih državah… več tukaj.

By A.K.

Komentar: