Simptomi levkemije pri otrocih so pogosto komaj opazni 

ByAna Koren

29. aprila, 2023
Deklica [Foto: Pexels]

Simptomi levkemije pri otrocih so pogosto komaj opazni 

Simptomi levkemije se lahko razlikujejo od enega otroka do drugega. Vzroka za otroško levkemijo v večini primerov ni mogoče določiti. Simptomi kronične levkemije se na splošno razvijajo počasi, simptomi akutne levkemije pa se lahko pojavijo nenadoma. Nekatere simptome je mogoče zlahka zamenjati s simptomi običajnih otroških bolezni. Če opazite nekatere od teh simptomov, to ne pomeni nujno, da ima vaš otrok levkemijo.

Pogosti simptomi otroške levkemije vključujejo:

Modrice in krvavitve

Otrok z levkemijo lahko po manjši poškodbi ali krvavitvi iz nosu krvavi več, kot je bilo pričakovano. Otrok lahko tudi zlahka dobi modrice. Na koži imajo lahko majhne rdeče lise, ki nastanejo zaradi drobnih krvavih žilic.

Bolečine v trebuhu in slab apetit

Otrok z levkemijo se lahko pritožuje zaradi bolečin v trebuhu. To je zato, ker se celice levkemije lahko kopičijo v vranici, jetrih in ledvicah, kar povzroči njihovo povečanje. V nekaterih primerih lahko zdravnik otipa povečane trebušne organe. Otrok ima lahko tudi slab apetit ali pa ne more pojesti običajne količine hrane. Izguba teže je pogosta.

Težave z dihanjem

Celice levkemije se lahko zberejo okoli timusa, ki je žleza na dnu vratu. To lahko povzroči težave z dihanjem. Težave z dihanjem so lahko tudi posledica oteklih bezgavk v prsih, ki se potiskajo proti sapniku. Otrok z levkemijo lahko kašlja ali piska.

Pogoste okužbe… več na Princesa.si