Število primerov opičjih koz po vsem svetu narašča. Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko bilo okužb še več. Simptomi se namreč razlikujejo od tistih, ki so jih zdravniki videli do zdaj.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so do 6. julija poročali o več kot 6000 primerih opičjih koz iz 58 držav… o tem smo poročali tukaj.

Nova študija v reviji Lancet Infectious Diseases kaže, da so v primerjavi s preteklimi izbruhi opičjih koz simptomi, kot sta utrujenost in vročina, manj pogosti. Genitalne lezije so bolj verjetne.

To je prva študija, ki preučuje simptome med primeri v Združenem kraljestvu med trenutnim izbruhom. Študija kaže na pomembno vlogo spolne dejavnosti pri prenosu. Prenosi bolezni so zlasti med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Kako se spreminjajo simptomi opičjih koz?

Glede na študijo so bili simptomi opičjih koz pri obolelih blažji in bolj lokalizirani kot v preteklosti. Študija je ocenila 54 posameznikov, ki so obiskali kliniko za spolno zdravje v Londonu in so jim v 12-dnevnem obdobju maja 2022 diagnosticirali opičje koze.

Vsi v študijo zajeti bolniki so identificirani kot moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Poročali so tudi o veliko višjih stopnjah kožnih lezij na genitalnem in analnem področju. Stopnja vročine in utrujenosti je po tej študiji nižja.

18 odstotkov bolnikov v študiji, pred pojavom izpuščajev ni poročalo o nobenih simptomih. Slednje pa se razlikuje od tega, kako smo pri poteku bolezni opičjih koz videli v preteklosti.

Strokovnjaki pravijo, da se ti netipični simptomi pojavljajo pri bolnikih z opičjimi kozami po vsem svetu. Netipični simptomi bi lahko privedli do tega, da virus ostane neodkrit ali pa bi ga zamenjali za spolno prenosljivo bolezen (SPO).

Kako ločiti opičje koze od drugih SPO

»Opičje koze so nova diagnoza v okolju spolnega zdravja in naša študija, prva, ki je objavila primere iz tega izbruha v Združenem kraljestvu, bo podpirala prihodnje odkrivanje primerov in klinično oskrbo,« je dejal dr. Nicolo Girometti iz Chelsea & Westminster Hospital NHS Foundation Trust.

Foto: UKHSA

By A.K.

Komentar: