Sin predsednika ZDA, obtožen treh kaznivih dejanj

Hunter Biden, sin ameriškega predsednika Joeja Bidna, je bil v četrtek po neuspešnih poskusih, da bi v zameno za pogojno kazen priznal obtožen. To je prvi pregon otroka sedanjega predsednika ZDA. Na Okrožnem sodišču Delaware je bil obtožen posedovanja orožja, medtem ko je bil odvisen od drog. Republikanski odbori v Predstavniškem domu pa že mesece preiskujejo njegove poslovne dejavnosti, predvsem na Kitajskem in v Ukrajini.

Hunter Biden, ki je delal kot lobist, odvetnik, investicijski bankir in umetnik, je javno govoril o svojem boju proti odvisnosti od drog, predvsem kokaina. Priznal je tudi pitje alkohola. Leta 2014 je bil zaradi kokaina odpuščen iz mornariške rezerve. Nikoli ni imel položaja v Beli hiši in ni bil del očetove kampanje. Predsednik Biden trdi, da se s sinom ne pogovarja o zunanjih zadevah in da bo pravosodno ministrstvo neodvisno preiskovalo kateregakoli člana njegove družine.

Član uprave ukrajinskega energetskega podjetja Burisma

V preteklosti je bil Hunter Biden član uprave ukrajinskega energetskega podjetja Burisma. Generalni državni tožilec Delawarea David Weiss je bil imenovan za posebnega tožilca v primeru proti Hunterju Bidnu. Junija je bil Hunter Biden obtožen neplačila več kot 100.000 dolarjev davka na več kot 1,5 milijona dolarjev dohodka v letih 2017 in 2018. Pričakovalo se je, da bo krivdo po dogovoru s tožilci, ki so nameravali predlagati dveletno pogojno kazen priznal. Vendar pa je sodnica Maryellen Noreika izrazila dvom o sporazumu o priznanju krivde in njegovih pogojih, pa tudi o drugem dogovoru, ki bi Hunterju omogočil, da se izogne kazenskemu pregonu v primeru posedovanja orožja. To je pomenilo nadaljevanje preiskave in sojenja.

Republikanci v Kongresu poudarjajo možnost Bidnove odstavitve zaradi sinovih poslov. Pravosodno ministrstvo pa republikanci obtožujejo, da je omogočilo ugoden dogovor za Hunterja. Pravosodni minister Merrick Garland je obtožbe zavrnil in na koncu za primer imenoval posebnega tožilca Weissa. Pravosodni strokovnjak Michael J. O’Neill je izrazil dvom glede Weissove nepristranskosti, saj je bil pripravljen dati ugoden dogovor predsednikovemu sinu. “To je človek, ki je bil pripravljen dati lepo pogodbo predsednikovemu sinu, in kako je lahko torej nepristranski in kot posebni preiskovalec to objektivno preiskuje? Upoštevati je treba, kaj je namen posebnega preiskovalca. To je nekdo, ki se zdi zunaj vlade, zunaj ministrstva za pravosodje, ki ima nov pogled na dejstva,” je dejal O’Neill.

vir Foto: Wikimedia

Portal24