Sindikat delavcev Pošti Slovenije očita napačno usmeritev

ByMiha Kovač

21. junija, 2024 ,
Dostavno vozilo Pošta Slovenije [Foto: Portal24/Edvard Kadič]

Sindikat delavcev Pošti Slovenije očita napačno usmeritev

Sindikat delavcev prometa in zvez je izrazil nezadovoljstvo z vodstvom Pošte Slovenije, ki ga obtožuje neodzivnosti in napačne usmeritve razvoja družbe. Sindikat se je zato obrnil na državo in Slovenski državni holding (SDH), kot lastnika Pošte Slovenije, s pozivom k ukrepanju.

V sindikatu verjamejo, da predstavniki države niso dovolj seznanjeni z dejavnostmi vodstva Pošte, ki po njihovem mnenju škodujejo zaposlenim ter negativno vplivajo na poslovanje družbe in njenih hčerinskih podjetij. SDH, predsednika vlade ter ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pozivajo k takojšnjemu odzivu in ukrepanju v skladu s svojimi pristojnostmi.

Sindikat zahteva od poslovodstva Pošte, naj ustavi strategijo drobljenja podjetja na več pravnih oseb, dokler ne zagotovijo ohranitve enakih delovnih pravic za vse zaposlene. Prav tako nasprotujejo nadaljnjemu zapiranju poštnih poslovalnic in razprodaji premoženja ter pozivajo k optimizaciji delovnega procesa, ki bi zagotovila enakomernejšo obremenitev zaposlenih. Zahtevajo tudi izplačilo razlike v plačah za zadnjih pet let za tiste, ki so prejemali neustrezno plačo.

Kljub več kot mesec dni trajajočim pogajanjem po protestnem shodu, sindikat poudarja, da dogovor še ni bil dosežen in da osnutek medsebojnega dogovora ne vsebuje ključnih točk v korist zaposlenih. Pošta Slovenije po njihovih navedbah ni več stimulativno delovno okolje, kar povzroča odhod dolgoletnih sodelavcev in strokovnih kadrov. Sindikat pričakuje aktivno vlogo države pri zagotavljanju strokovnega vodenja Pošte Slovenije, ki bo delovala v korist države in zaposlenih.

[Vir: MMC RTV SLO]; Foto: Portal24/Edvard Kadič