Sindikat policistov za objestne voznike zahteva strožje kazni

Foto: Policija

Sindikat policistov za objestne voznike zahteva strožje kazni

Sindikat policistov Slovenije je pred kratkim naslovil pomembno pobudo na ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za notranje zadeve in policijo, ki kliče po nujnih spremembah zakona o pravilih cestnega prometa. Cilj te pobude je opozoriti na vedno bolj pereč problem objestnega in tveganega vedenja nekaterih voznikov na slovenskih cestah, ki s svojim ravnanjem ne le ogrožajo lastno varnost, ampak postavljajo na kocko tudi varnost policistov in drugih udeležencev v prometu.

V sporočilu za medije je sindikat izpostavil, da z zaskrbljenostjo spremljajo poročanja o dirkanju in drugih oblikah deviantnega vedenja, ki se po zgledu dogodkov, objavljenih na spletnih platformah, vse bolj pojavljajo tudi v Sloveniji. “V Sindikatu policistov Slovenije z zaskrbljenostjo opazujemo poročanja o dirkanju objestnih voznikov in drugih oblikah deviantnega obnašanja voznikov v cestnem prometu, ki se očitno po zgledu dogodkov objavljenih na spletnih platformah vse pogosteje pojavljajo tudi pri nas,” so zapisali.

Objestni vozniki

Posebno pozornost so namenili dogodkom, kot je dirkanje objestnih voznikov v nakupovalnih središčih, ki predstavlja veliko nevarnost. Opozorili so na primere, ko so policisti, ki so prišli na kraj nezakonitega dirkanja, bili ovirani, kar kaže na nezadostne sankcije v trenutno veljavnem zakonu. “Prav tako smo bili priča oviranju policistov, ki sta prišla na kraj nezakonitega dirkanja, saj so sankcije v sedaj veljavnem zakonu o pravilih cestnega prometa prenizke in jih zato ne odvrnejo od takega nezakonitega ravnanja,” poudarjajo v pobudi.

V luči teh dogodkov sindikat predlaga hitre spremembe zakonodaje, med drugim povišanje kazni za vožnjo po odstavnem ali reševalnem pasu ter neupoštevanje pravil za priključevanje na avtocesto ali hitro cesto. Zvišanje globe s 300 na 1000 evrov za takšne prekrške je ena izmed ključnih predlogov. Prav tako se zavzemajo za strožje sankcioniranje neupoštevanja posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, ki jih uporabljajo vozila s prednostjo in vozila za spremstvo.

Poleg tega sindikat predlaga še spremembo, ki bi med upravičence za izdajo parkirne karte vključila tudi osebe z najmanj 80-odstotno telesno okvaro, s čimer bi se borili proti diskriminaciji invalidk in invalidov.

V sindikatu verjamejo, da bi predlagane spremembe znatno pripomogle k zmanjšanju tovrstnih prekrškov in s tem olajšale delo policistov, ki se z objestnimi vozniki soočajo vsakodnevno.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Policija