Sindikati francoskih kmetov: Čas je, da gremo domov

Dva največja kmetijska sindikata v Franciji pozivata kmete, naj končajo proteste. Francoska vlada je namreč obljubila ukrepe za umiritev gibanja, ki se hitro širi po Evropi. Nemiri, ki so se razplamteli tudi v Belgiji, na Portugalskem, v Grčiji in Nemčiji, so razkrili resno zaskrbljenost glede ravnanja Evropske unije s podnebnimi spremembami in odpiranja vrat poceni ukrajinskemu uvozu, kar naj bi pomagalo Kijevu v vojni proti Moskvi.

Kmetje po vsej Evropi se pritožujejo zaradi občutka, da jih dušijo zelena pravila, davki, naraščajoči stroški in nelojalna konkurenca od zunaj. V Bruslju je vrhunec razočaranja prišel v zgodnjih urah, ko so kmetje metali jajca in kamenje na Evropski parlament, obenem pa so od evropskih voditeljev, zbranih na vrhu, zahtevali, naj storijo več, da jim pomagajo.

“Želimo ustaviti te nore zakone, ki vsak dan prihajajo iz Evropske komisije,” je dejal Jose Maria Castilla, ki zastopa španski kmetijski sindikat Assaja. Kljub pozivom nekaterih francoskih sindikatov pa vprašanje, ali bodo kmetje resnično opustili svoje blokade v Franciji, in kako se bodo razvijali protesti po Evropi ostaja odprto.

Francoski kmetje so po več kot dveh tednih demonstracij v ponedeljek okrepili proteste proti traktorjem. V odgovor na obljube vlade, vključno z boljšim nadzorom uvoza in večjo pomočjo kmetom, pa sta Arnaud Rousseau iz največjega francoskega sindikata FNSEA in Arnaud Gaillot iz Zveze mladih kmetov dejala, da je “čas, da gremo domov,” vendar sta hkrati opozorila, da se bodo druge vrste protestov nadaljevale, če vlada ne bo izpolnila svojih obljub.

Situacija ostaja napeta in spremljamo, kako se bo razvijala v naslednjih dneh, saj se kmetijski protesti po Evropi še naprej širijo, a hkrati ostaja vprašanje, ali bodo politične obljube zadostovale za umiritev jeze kmetov.

vir; Foto: Portal24