Sindikati in vlada optimistično o nadaljevanju pogajanj o plačnem sistemu

Branimir Štrukelj in Klemen Boštjančič [Foto: Zajem zaslona]

Sindikati in vlada optimistično o nadaljevanju pogajanj o plačnem sistemu

V zadnjih pogajanjih med sindikati in vlado o reformi plačnega sistema v javnem sektorju so obe strani izrazili zadovoljstvo, saj so uspele določiti obseg pogajanj. “Sindikati in vlada so s pogajanj o plačnem sistemu v javnem sektorju odšli zadovoljni, da so določili območje pogajanj,” so sporočili po srečanju. Pogajanja bodo osredotočena na predlog plačne lestvice, ki bo začela veljati z letošnjo minimalno plačo.

Branimir Štrukelj, predstavnik sindikata, je slikovito opisal trenutno stanje: “Sindikati in vlada tudi po današnjih pogajanjih igrajo vsak na svoj gol, vendar zdaj vsaj vedo, do kam seže polje pogajanj.” Nadaljeval je z razlago, da so se dogovorili o pogajanjih glede vladnega predloga nove plačne lestvice.

Eden izmed ključnih zadržkov sindikatov je časovni okvir implementacije plačne reforme, ki ga predlaga vlada. Po njihovem mnenju bi petletno obdobje uveljavitve reforme predstavljalo težavo. Sindikat poudarja tudi pomen vsakoletne uskladitve plač z inflacijo. Jakob Počivavšek, sindikalist, je izpostavil: “Neusklajevanje plačne lestvice pomeni, da glede na to, da se minimalna plača vsako leto zvišuje, najmanj za stopnjo inflacije, da bi imeli že takoj v naslednjem letu plačni razred ali dva ali mogoče še kaj več, odvisno od uskladitve pod minimalno plačo.”

Poleg tega so pogajalci naslovili tudi vprašanje zaposlenih v plačni skupini J, ki bodo zdaj predmet uvrščanja v plačna razmerja znotraj plačnih stebrov. “Važno je, da zdaj J-ji postanejo odgovornost za resorje, ker zdaj niso bili, tako rekoč nihče ni bil odgovoren za njih,” je dodal Štrukelj.

“To so pogajanja”

Na drugi strani je minister za finance Klemen Boštjančič izrazil pričakovanje, da bodo pogajanja o sindikalnih protipredlogih potekala v prihajajočih dneh in tednih. “Sindikalna stran je prišla s protipredlogom, seveda ta predlog takoj na prvo žogo za vladno stran seveda ni sprejemljiv, ampak to so pogajanja, o tem bodo potekala ta pogajanja v naslednjih dneh in tednih,” je povedal po pogajanjih.

Pogajanja se bodo predvidoma nadaljevala čez teden dni, ko naj bi vladna stran sindikatom podrobneje pojasnila izračune finančnih posledic plačne reforme in odprave plačnih nesorazmerij. Obema stranema je v interesu, da dosežeta dogovor, ki bo pravičen in vzdržen za obe strani, ter da se zagotovi pošteno plačilo za delo zaposlenih v javnem sektorju.

Predloga prinašata obsežne javnofinančne posledice

Minister je izpostavil, da oba predloga vlade, predstavljena prejšnji teden, prinašata obsežne javnofinančne posledice. Kljub temu je poudaril, da obstaja določen manevrski prostor v obdobju implementacije dogovora o odpravi plačnih nesorazmerij. “Časa ni več veliko in s tega vidika tudi vladni predlog nima prav veliko manevrskega prostora,” je dejal minister po poročanju STA-ja, dodajajoč, da se vlada osredotoča na prenovo plačnega sistema z namenom odprave plačnih nesorazmerij in izboljšanja učinkovitosti javnega sektorja.

Sindikati so zavrnili ukrepe, ki jih je vlada predlagala kot kompenzacijo za prenovo plačnega sistema in odpravo plačnih nesorazmerij. Kljub temu je vlada vztrajala pri določitvi letošnjega regresa za letni dopust v vrednosti minimalne plače, medtem ko so sindikati želeli višji regres. Regres bo izplačan tri mesece prej kot običajno, že ta mesec. Minister Boštjančič je poudaril, da vlada ne izključuje možnosti dodatnih sprememb, še posebej za tiste z najnižjimi plačami, do konca junija, kar je povezano s trenutno potekajočimi pogajanji.

Pogajanja med vlado in sindikati se bodo nadaljevala čez teden dni, ko naj bi vlada sindikatom podrobneje pojasnila izračune finančnih posledic predlagane plačne reforme in načrtovane odprave plačnih nesorazmerij.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona