Sindikati zdravstva in socialnega varstva o vladnih predlogih: Norčevanje iz zdravstvenih delavcev in vseh uporabnikov javnega zdravstva

ByAna Koren

29. aprila, 2023 , ,
Zdravnik [Foto: Pexels]

Sindikati zdravstva in socialnega varstva kritični do vladnih predlogov: Norčevanje iz zdravstvenih delavcev in vseh uporabnikov javnega zdravstva

Sindikatom zdravstva in socialnega varstva je Ministrstvo za zdravje posredovalo vladni predlog s tarifnim delom. Na sindikalni strani so že v prvih odzivih do predloga kritični, zlasti ostri so v Fidesu. Pogajanja bodo po napovedih nadaljevali v sredo.

Gradivo vladne pogajalske skupine, ki so ga prejeli, po besedah predsednika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjana Polha ni niti odgovor na predlog koncepta zdravstvenega stebra, ki so ga podale zdravniške organizacije, niti pogajalsko izhodišče za nadaljevanje pogajanj. V odzivu je dejal, da se “krepko oddaljuje od poti, s katero bi preprečili nadaljnji razkroj javnega zdravstva”.

“Odgovor vladne strani zveni kot zapoznela prvoaprilska šala in pomeni norčevanje iz zdravstvenih delavcev in vseh uporabnikov javnega zdravstva. S takim vladnim početjem postaja razgradnja javnega zdravstva dejstvo in balkanizacija zdravstva na pohodu,” se je odzval Polh.

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je dejala, da je predlog nepopoln, saj da ne vsebuje predlogov glede plačnih skupin B, F in J, torej direktorjev ter strokovnih in tehničnih delavcev.

Vlada bo predlog reprezentativnim sindikatom zdravstva in socialnega varstva posredovala še ta teden, je napovedal državni sekretar na ministrstvu Tadej Ostrc. Kako različen bo predlog vladne strani od želja in predlogov sindikatov? Večjih konceptualnih razlik v predlogih se ne pričakuje. S sindikati so o vsebini pogajanj dogovorili na začetku pogajanj, je odgovoril Ostrc. Zagotovil je, da časovnica oblikovanja zdravstvenega plačnega stebra do 30. junija ostaja nespremenjena.

Vlada je pogajanja o novem plačnem stebru v zdravstvu, ki sicer potekajo ob sredah dopoldne, za zadnji dve sredi odpovedala. Ostrc je v torek poudaril, da sta razloga objektivne narave. Prejšnjo sredo je namreč v državnem zboru cel dan potekala razprava ob interpelaciji vlade, 26. aprila pa je predpraznični dan, ko so številni posamezniki z “vseh strani” že vnaprej napovedali odsotnosti.

Na Ministrstvu za zdravje so navedli, da se bodo pogajanja nadaljevala v sredo po praznikih.

vir Foto: Pexels