Po podatkih Združenih narodov je v zadnjih desetih letih vojne v Siriji umrlo več kot 300.000 sirskih državljanov. Konflikt se je začel leta 2011. Konca pa še kar ni videti.

Predsednik komisije ZN za Sirijo Paulo Pinheiro je v intervjuju za Euronews dejal, da te številke, ki ne vključujejo borcev, odražajo resnost situacije.

“Nekaj, kar poročilo zelo jasno razkriva, je odsotnost zaščite civilistov. Nobena frakcija, nobena stran v konfliktu v Siriji ne skrbi za zaščito življenj civilistov. To je realnost.«

Paulo Pinheiro

Pinheiro je govoril tudi o depresivnih dvojnih merilih pri sprejemanju beguncev, ko je primerjal obravnavo Sircev in Ukrajincev.

“Obstaja odprtost in velikodušnost do Ukrajine, ki ju sploh ne kritiziram. Zaslužili so si to. Zelo pa bi si želel, da bi enako obravnavali tudi sirske begunce.”

Paulo Pinheiro
Vojni zločini so v rokah nacionalnih sodišč

EU je v začetku marca, ko je bil soočen z milijoni Ukrajincev, ki so bežali na varno, aktiviral pravilo iz leta 2001. Pravilo je imenovano Direktiva o začasni zaščiti. Zakon ukrajinskim beguncem in njihovim družinam, ki bežijo iz države, podeljuje prebivanje, zdravstveno varstvo in pravico do dela ali študija za eno leto in največ za tri leta. Čeprav je tudi Sirce prizadela vojna, nikoli niso imeli koristi od takšnega zakona. Niti v najtemnejših trenutkih begunske krize leta 2015 ne.

Na vprašanje o možnosti, da bi odgovorne za vojne zločine, storjene v Siriji privedli pred mednarodna kazenska sodišča, je Pinheiro dejal:

“Zaenkrat na obzorju ne vidim nobene možnosti za napotitev na Mednarodno kazensko sodišče. In v sedanji mednarodni situaciji je to nemogoče, ker bo najverjetneje veto na to napotitev ponovljen v Varnostnem svetu.”

Paulo Pinheiro

Rusija in Kitajska stojita za številnimi veti VS ZN in tako blokirata resolucije o vojni v Siriji, ki jih podpira Zahod. Rusija in Kitajska za omenjene resolucije proti Siriji trdita, da so pristranske. Vključno s tistimi, ki zahtevajo preiskave in sojenja za vojne zločine. 

“Pozitivno je, da toliko evropskih držav preganja in v nekaterih primerih obsoja ljudi, ki so zagrešili zločine proti človečnosti ali vojne zločine.”

Paulo Pinheiro

Ukrajinska kriza je pred države v EU postavila številne nove izzive, med katerimi je tudi nevarnost trgovanja z ljudmi med ukrajinskimi begunci… o tem smo pisali tukaj.

Vir: Euronews

Foto: UN