Sisi in njena tragična usoda uspešnica na Netflixu

ByA.K.

25. oktobra, 2022
Sisi in njena tragična usoda uspešnica na Netflixu

Na top lestvici najbolj gledanih serij na Netflixu v zadnjem času je serija Carica, ki spremlja življenje avstrijske cesarice Elizabete. Slednja je bolj znana kot Sisi. Elizabeta Avstrijska je bila žena cesarja Franca Jožefa in kraljica Hrvaške in Ogrske.

Serija spremlja življenje Sisi po tem, ko se nepričakovano zaljubi in poroči s Francem Jožefom ter se prilagodi življenju na avstrijskem dvoru. Prva sezona ima šest delov. Devrim Lingnau igra Sisija poleg Philipa Froissanta kot cesarja Franca Jožefa.

Serija o Sisi se močno opira na zgodovinska dejstva

Serija prikazuje, kako se Sisi zaljubi v Franja Josipa, ki je bil predvideni zaročenec njene sestre. Po usodnem srečanju se poročita in Sisi se preseli na Dunaj. Tam Sisi čakajo dvorne spletke in spletke moževe družine.

Cesarico Sisi zaradi njene neuslišane ljubezni in tragičnega konca mnogi imenujejo kar princesa Diana 19. stoletja. Poleg serije Netflix je cesarica Sisi navdihnila še eno serijo in dva filma.

Corsage, prvi izmed filmov, je bil letos premierno prikazan na filmskem festivalu v Cannesu. Serija Sisi o njenem zgodnjem življenju in burnem zakonu s cesarjem Francem Jožefom pa na nemški RTL+. Serija o Sisi je bila deležna pozitivnih kritik in z odkritim prikazom spolnosti mlade cesarice dvignila vihar.

Švicarsko-ameriška igralka Dominique Davenport, ki upodablja Sisi v seriji Sisi, je za AFP povedala, da vzpon zanimanja za avstrijsko cesarico Sisi izhaja iz želje po “najti več ženskih zgodb”. 

Čeprav je bila Sisi ena najslavnejših žensk 19. stoletja, Davenport meni, da je bilo njeno življenje “polno skrajnosti in bolečine”. Poročena s Frančiškom Jožefom pri komaj 16 letih je Sisi zamerila togim protokolom in omejitvam, ki so jo dušile na habsburškem dvoru.

Davenport pravi, da je veliko vprašanj, ki si jih zastavlja Sisi v seriji, identičnih tistim, ki še danes pestijo mlade: “Kako naj ostanem to, kar sem; kakšne odločitve sprejemam, kako se soočam z vsem, kar se od mene pričakuje?”

Foto: Profimedia (prizor iz serije Sisi)