Sivka – od polja do mila

ByAna Koren

3. maja, 2023

Sivka – od polja do mila

Lavanda ali sivka je rastlina z značilnim sivkastim videzom, ki izvira iz Sredozemlja, vendar se goji po vsem svetu. Uporablja se predvsem za svoj vonj in zdravilne lastnosti, pa tudi kot okrasna rastlina v vrtovih in na podeželju.

Gojenje sivke je precej enostavno, čeprav rastlina vseeno potrebuje določene pogoje, da se dobro razvije. Potrebuje sončno, dobro odcedno zemljo in suho, toplo podnebje. Optimalna temperatura za rast sivke je med 20 do 30 stopinj Celzija. V primeru, da se goji v hladnejših podnebjih, je priporočljivo, da jo gojimo v posodi, ki jo lahko premaknemo v notranji prostor v času, ko je zunaj hladno.

Sivko je najbolje saditi spomladi ali jeseni, na razdalji približno enega metra drug od drugega, saj lahko rastlina zraste do enega metra visoko in do 60 centimetrov v širino. Lahko precej odporna na sušo, vendar v sušnih obdobjih potrebuje redno zalivanje. Med rastno dobo je pomembno odstraniti plevel okoli rastlin in gnojiti enkrat na leto. Običajno se cvetovi sivke obirajo, ko so še na pol odprti, in se posušijo v suhem prostoru.

Sivka je večnamenska rastlina, ki jo lahko uporabimo na različne načine:

Aromaterapija: Eterično olje se pogosto uporablja v aromaterapiji za pomirjanje in sproščanje. Nekaj ​​kapljic eteri olja lahko kapnete na robček, ki ga lahko postavite poleg postelje, na delovno mizo ali kjer koli drugo, kjer želite vonj opojne rastline.

Kopel: Nežen vonj ima pomirjujoč učinek, zato lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja v kopel za sproščanje po napornem dnevu.

Kozmetika: Sivka ima številne koristne lastnosti za kožo, zato se pogosto uporablja v kozmetičnih izdelkih, kot so mila, kreme in losjoni. Olje lahko dodate tudi k vaši običajni negi kože ali las, da bodo le-ti bolj zdravi in ​​sijoči.

Kulinarika: Uporablja se tudi v kulinariki. Njen cvetni prah ali eterično olje lahko dodate v različne jedi, od sladic do glavnih jedi, da dobite subtilen vonj in okus po sivki.

Zdravje: Sivka ima slabe zdravilne lastnosti, zato se pogosto uporablja za lajšanje glavobolov, tesnobe, nespečnosti in drugih težav. Lahko jo uporabite kot naravno zdravilo tako, da vdihavate eterično olje ali pa uporabite izdelke, ki vsebujejo sivko.

Pomembno je vedeti, da lahko tudi uporaba eteričnega olja iz sivke povzroči draženje kože ali dihal, zato ga uporabljajte zmerno in vedno preverite, ali niste alergični.

Foto: Pixabay