Škandal stoletja! FC Barcelona obtožena podkupovanja sodnikov

V Barceloni se je razkril škandal stoletja, ki bi lahko imel katastrofalne posledice za enega največjih nogometnih klubov na svetu, FC Barcelono. Sodišče v Barceloni je potrdilo obtožnico proti katalonskemu velikanu zaradi podkupovanja sodnikov v primeru Negreiro. Klubu grozi izgon iz Evrope, pa tudi propad njihovega ambicioznega 1,5 milijarde evrov vrednega projekta za nov stadion in športni center.

Marca letos je tožilstvo v Barceloni obtožilo FC Barcelono in njenima nekdanjima predsednikoma, Josepu Marii Bartomeuju in Sandru Rosellu, korupcije. Po trditvah obtožbe sta oba v času svojega mandata, od leta 2001 do 2018, plačala skupaj 8,4 milijona evrov Joseju Marii Enriquezu Negreiri, nekdanjemu podpredsedniku španske sodniške komisije. Namen plačil? Zagotoviti, da bodo določeni sodniki, ki so bili v korist Barceloni, delegirani na njene tekme.

Kljub temu da je bil Joan Laporta, sedanji predsednik kluba, na čelu Barcelone v obdobju teh domnevnih nepravilnosti, ni obtožen kaznivega dejanja. Vendar pa je vodja La Lige, Javier Tebas, izjavil, da bi moral Laporta odstopiti zaradi tega škandala.

Laporta: “Barcelona ni kupovala sodnikov”

Laporta je v odzivu dejal, da “Barcelona nikoli ni kupovala sodnikov in jih nikoli ni nameravala podkupiti”. Kljub temu so februarja novinarji radijske postaje Ser Catalunya razkrili, da je Barcelona v obdobju med 2016 in 2018 na račun podjetja Dasnil 95, ki je v lasti Negreire, vplačala 1,4 milijona evrov. FC Barcelona je priznala nekatera plačila. Prav tako je klub trdil, da so bila namenjena izdelavi video kompilacij nastopov sodnikov.

Xavi, trener Barcelone in nekdanji igralec, ki je osvojil sedem naslovov La Lige in tri pokale v omenjenem obdobju, je zanikal, da bi vedel za podkupovanje sodnikov ali da bi občutil kakršno koli naklonjenost s strani sodnikov.

Vendar pa posledice za Barcelono niso le na pravni ravni. UEFA je že izrazila zaskrbljenost. Opozorili so, da bi lahko klub izključili iz evropskih tekmovanj, če se bo obtožba izkazala za resnično. To bi lahko imelo katastrofalne posledice za klub, ki je ravno osvojil španski naslov in se znebil velikega dela dolgov.

Poleg tega bi lahko obtožba ogrozila tudi 1,5 milijarde evrov vreden projekt novega stadiona in športnega centra. Barcelona je za slednjega že sklenila pogodbe z investitorji. Po informacijah bi lahko investitorji odstopili od projekta, če bi se izkazalo, da je klub v preiskavi ali obtožnici.

Celoten škandal je zdaj predmet intenzivne preiskave in številni v Španiji in po vsem svetu čakajo na razplet te dramatične zgodbe.

vir Foto: Pixabay Portal24