Škandal stoletja: korupcija v FC Barcelona

ByAna Koren

12. marca, 2023 , ,

Škandal stoletja: korupcija v FC Barcelona

Španijo pretresa, kot ga imenujejo tamkajšnji mediji, “škandal stoletja”. Tožilstvo v Barceloni je vložilo obtožnico zaradi korupcije zoper FC Barcelono in njena nekdanja predsednika Josepa Mario Bartomeua in Sandra Rosella.

Obtoženi so, da so Joseju Marii Enriquezu Negreiri, nekdanjemu podpredsedniku španske sodniške komisije in njegovemu podjetju od leta 2001 do 2018 skupno plačali 8,4 milijona evrov. V zameno jim je Negreira delegiral sodnike, ki ustrezajo Barceloni, in zagotovil, da bodo sodili za to.

Od leta 2001 do 2018 je Barcelona visokemu sodniku plačala 8,4 milijona evrov

Na prvem sodnem zaslišanju, ki je bilo v Barceloni je državno tožilstvo istoimenski klub obtožilo “korupcije, ponarejanja uradnih dokumentov in zlorabe zaupanja”. Tožilci so povedali: “FC Barcelona je sklenila in ohranila strogo zaupen ustni dogovor z Josejem Mario Enriquezom Negreiro, da je kot podpredsednik španske sodniške komisije deloval v zameno za denar. Barcelona je tako imela privilegiran status pri sodnikih .”

Obtožena sta bila tudi dva nekdanja predsednika Barcelone. Laporta pa ne, čeprav je bil v tistem obdobju prvič predsednik

Čeprav je bil slednji v obdobju, ko Barceloni očitajo plačevanje sodnikov, njen predsednik in sicer v prvem mandatu (2003-2010) tudi sedanji predsednik Laporta, za ta kaznivega dejanja ni osumljen. Kljub temu je Javier Tebas, vodja La Lige, dejal, da mora Laporta odstopiti. Edini pogoj, pod katerim lahko ostane predsednik Barcelone, je dodal Tebas, je, da v določenem času pove vse, kar ve o podkupovanju sodnikov.

Laporta: Barcelona absolutno nikoli ni kupovala sodnikov

Laporta je odgovoril, da ni možnosti, da bi odstopil. Obtožbe proti Barceloni so se začele tri dni po tem, ko je njen predsednik izjavil: “Naj bo jasno, da Barcelona nikoli ni kupovala sodnikov in jih nikoli ni nameravala podkupiti. Absolutno nikoli.”

Afero so prejšnji mesec odkrili novinarji, natančneje radijska postaja Ser Catalunya. O odkritju postaja poročala po pregledu poslovnih knjig Negreirovega podjetja Dasnil 95. Barcelona je med letoma 2016 in 2018 vplačala skupno 1,4 milijona evrov.

Barcelona priznala del plačil: Dali smo denar za video kompilacije sodnikov

Barcelona je v obdobju od 2001 do 2018, ko je prenehal opravljati funkcijo drugega moža španske sodniške organizacije, na Negreirin zasebni račun vplačala skupno 7 milijonov evrov.

Pri Barceloni so plačila na račun podjetja priznali: “Omenjene zneske smo jim plačali kot zunanjemu tehničnemu svetovalcu, da so za nas izdelali video kompilacije nastopov sodnikov. S temi posnetki smo zbrali informacije o njihovem stilu in načinu sojenja, da bi dali ustrezna navodila igralcem. Prakse angažiranja podjetij za takšna dela so pogoste med profesionalnimi športnimi klubi.”

Zdi se, da ni čisto tako, saj se je na to s skupno izjavo odzvalo kar 18 od 20 klubov La Lige. Klubi so v izjavi izrazili globoko zaskrbljenost nad odkritjem, kaj počne Barcelona. Edini klub poleg Barcelone, ki se ni odzval, je Real. Laporta je odgovoril, da bo Barcelona sprožila interno preiskavo plačil. 

Xavi je v času, ko je Barcelona plačevala milijone za sodnike, osvojil sedem naslovov in tri pokale

Xavi, trener Barcelone, je kot ključni igralec kluba v omenjenem obdobju osvojil sedem španskih prvenstev in tri pokale. Izjavil je, da o plačilih sodnikom ni vedel in da nikoli ni imel občutka, da bi jim bili naklonjeni.

“Kot igralec sem vedno šel na zmago, a pošteno. Če bi le za trenutek pomislil, da moj klub goljufa, bi šel domov,” je dejal Xavi.

Vsi španski mediji medtem pišejo, da resnost kršitve, ki se ji očita Barceloni, in dejstvo, da je pod obtožnico, resno ogrožata njeno nastopanje v Evropi v naslednji sezoni. UEFA lahko namreč tudi brez čakanja na razsodbo oceni, da bi že sama prisotnost kaznivega dejanja obtoženega kluba resno škodila ugledu njenih tekmovanj. To jasno določa člen 4 tekmovalnih pravil UEFA.

Barcelona se boji tudi Uefe

Govori se o zaščiti vrednot in duha nogometa. UEFA pri te vztraja in ugotavlja, da ta pravila kršijo klubi, za katere obstajajo indici, da so sodelovali pri nameščanju izidov na nacionalni ali mednarodni ravni. UEFA ima takim klubom pravico prepovedati nastop v evropskih pokalih, ne glede na to, ali so se vanje uvrstili.

UEFA je Barcelono že pred dnevi prosila za uradno pojasnilo situacije, a je bila takrat afera “le” v preiskavi. Dejstvo, da se je spremenilo v obtožnico, je povzročilo razburjenje tako v Nyonu kot na Camp Nouu.

Nastop Barcelone v ligi prvakov je tako v prihodnji sezoni resno ogrožen. In vse to ravno ko se je pod vodstvom Laporte Barcelona FC znebila velikega dela dolgov, ki so jo pripeljali na rob bankrota, in medtem ko suvereno drvi proti naslovu prvaka , tudi v kraljevem pokalu so v odlični situaciji. 

vir Foto: Pixaby