Šketa pričakuje kadrovsko podporo in debirokratizacijo dela tožilstva. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je po srečanju z generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo dejala, da mora državno tožilstvo ostati neodvisen, strokoven organ. Prepričana je tudi, da se bo v tem mandatu poskrbelo za kadrovske in materialne pogoje.

V izjavi za medije je Urška Klakočar Zupančič dejala, da je izjemno vesela, da so bili po imenovanju nove ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan imenovani tožilci. Saj, da so čakali na to, “da poprimejo za delo“.  Stanje tožilstva je bilo v zadnjih dveh letih slabo, saj je politika precej vplivala na delo tožilstva, je dejala Klakočar Zupančič.

Prepričana je, da bodo imeli sedaj boljše pogoje za delo. Upa na dobro sodelovanje med ministrstvom za pravosodje in državnim tožilstvom pri spreminjanju zakonodaje. Prav tako upa na dobro sodelovanje z ministrstvom za notranje zadeve, ker je državno tožilstvo tesno povezano z delom policije.

Resnično vam želim, da se vzpostavijo pravi pogoji za vaše delo in da se politika nikoli več ne vpleta v institucije, ki morajo biti neodvisne.”

Urška Klakočar Zupančič

Neodvisnost državnega tožilstva nam po njenih besedah zagotavlja varnost, saj preganja storilce kaznivih dejanj. “Upam, da bodo izkušnje po koncu tega štiriletnega mandata veliko boljše, kot so sedaj,” je dejala.

Drago Šketa

Drago Šketa se je predsednici DZ zahvalil za povabilo in ji predal tudi poročilo za leto 2021. Dejal je, da so imeli v zadnjem obdobju kadrovske težave z imenovanjem tožilcev na nacionalni ravni in tudi z evropskimi delegiranimi tožilci. “Oboji predstavljajo borbo proti kriminalu, oškodovanju premoženja in za varstvo pravic posameznikov, žrtev kaznivih dejanj.”

Poleg kadrovske podpore pričakuje tudi debirokratizacijo dela tožilstva. V njegovem interesu in interesu vseh državljanov pa je, da imamo močno državno tožilstvo, ki se bo spopadlo z vsemi akterji.

Če ni kadrovsko popolnjenega državnega tožilstva, je tudi obvladovanje učinkovitega kazenskega pregona nemogoče zagotavljati.”

Drago Šketa

Zato od vseh deležnikov, tako pravosodne ministrice, kot tudi DZ, pričakuje sprejemanje zakonodajnih rešitev, ki bodo olajšale delo tožilstva. In zagotavljanje finančnih pogojev, ki bodo skrbeli tudi za podporno osebje.

Na vprašanje glede sodelovanja s policijo in očitke, da naj bi pisanje nekaterih ovadb trajalo nenavadno dolgo, je Šketa odgovoril, da je to v prvi meri naloga novega direktorja policije. Saj, da bi ta moral pod drobnogled vzeti, ali so se nekatere zadeve neupravičeno dolgo preiskovale. “Določeni državni tožilci so na določnih zadevah, kot ste videli tudi iz javnosti, imeli probleme pri preiskovanju oz. je bil zamik,” je dejal.

Šketa je poudaril je, da upa, da bodo roki postavljeni tudi policiji, ne samo tožilstvu in sodstvu. “Da bomo vsi trije deležniki v verigi pravičnosti učinkovito in hitro preiskovali in zaključevali svoje postopke.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Matej Leskovšek

By A.K.

Komentar: