Skjelmose zmagovalec 6. etape Pariz-Nica, Roglič deveti

Mattias Skjelmose [Foto: Zajem zaslona]

Skjelmose zmagovalec 6. etape Pariz-Nica, Roglič deveti

Danski kolesar Mattias Skjelmose iz ekipe Lidl-Trek je osvojil šesto etapo na prestižni kolesarski dirki Pariz–Nica. Tekmovanje se je nadaljevalo na 198,2 kilometra dolgi trasi od Sisterona do La Colle-sur-Loupa, kjer je Skjelmose v sprintu navkreber premagal svoja dva preostala ubežnika. Medtem ko je slovenski kolesarski as Primož Roglič iz ekipe Bora-Hansgrohe na najbolj strmem vzponu dneva poskušal z napadom, ni uspel pridobiti dovolj prednosti in je etapo zaključil na devetem mestu, z zaostankom 53 sekund za vodilnimi.

Roglič je svoj poskus začel takoj po prečkanju ciljne črte v La Colle-sur-Loupu, kar je bilo tudi začetek zadnjega kroga s strmim vzponom dolgim 1,8 kilometra in z naklonom 10,1 %. Kljub kratkotrajni prednosti so ga tekmeci kmalu ujeli. Njegov poskus je sledil napadu Američana Mattea Jorgensona iz ekipe Visma-Lease a Bike, kateremu Roglič, kot tudi večina ostalih tekmovalcev, ni uspel slediti. Jorgensonu sta se kasneje pridružila njegov rojak Brandon McNulty iz ekipe UAE Team Emirates in danski zmagovalec etape Skjelmose, ki so skupaj učinkovito sodelovali in si nabrali skoraj minuto naskoka pred zasledovalno skupino.

Zadnjih 300 metrov

V dramatičnih zadnjih 300 metrih je Skjelmose pokazal izjemno moč in ugnal McNultyja ter Jorgensona, ki sta zasedla drugo in tretje mesto. Belgijec Remco Evenepoel iz ekipe Soudal-Quick Step je medtem v zasledovalni skupini pridobil sekundo nad tekmeci.

Santiago Buitrago iz ekipe Bahrain-Victorious je med etapo doživel padec, kar ga je stalo drugega mesta v skupnem seštevku. Sedaj v skupnem vodstvu prevladuje McNulty, z 23 sekundami prednosti pred Jorgensonom in 34 sekundami pred Avstralcem Lukom Plappom iz ekipe Jayco-AlUla. Skjelmose je s to zmago napredoval na četrto mesto, medtem ko je Evenepoel peti, Roglič pa je zasedel enajsto mesto v skupnem seštevku.

Zaradi močnega sneženja so organizatorji dirke spremenili traso predzadnje etape. Sedma etapa bo zdaj krajša, dolga 104 kilometre, s 15-kilometrskim vzponom na Madone d’Utelle kot zaključkom.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona