Sklep Sodnega sveta: Razkazovanje orožja ni primerno

ByA.K.

27. decembra, 2023 , ,
Intervju Đorđević Foto: Zajem zaslona intervjuja

Sklep Sodnega sveta: Razkazovanje orožja ni primerno

V intervjuju, ki je bil nedavno objavljen v Dnevnikovem Objektivu, se je pojavila osrednja fotografija, ki je dvignila veliko prahu. Na njej je predsednik Vrhovnega sodišča, Miodrag Đorđević, prikazan ob svoji pisalni mizi, kjer izstopa prisotnost replike revolverja Colt 45. Ta neobičajna podoba je sprožila burne reakcije tako v strokovnih kot političnih krogih.

Đorđević se je takoj odzval na kritike in pojasnil, da gre za neuporabno repliko orožja, ki služi kot spomin na njegovo izobraževanje v ZDA. Hkrati je poudaril, da ne podpira oboroževanja, nošenja orožja ali kakršnega koli nasilja ter se zavzema za mirno reševanje sporov, kot to zahteva njegova funkcija sodnika.

Vendar pa je Sodni svet na seji prejšnji teden sprejel stališče, da “razkazovanje orožja – čeprav gre za repliko – in drugih predmetov, ki jasno simbolizirajo nasilje in s tem vzbujajo nelagodje v javnosti, v uradnih prostorih, kjer sodnik opravlja svojo funkcijo, ni primerno.” Sklep je bil sprejet s sedmimi glasovi za in dvema proti.

Dva člana glasovala proti

Dva člana Sodnega sveta, odvetnik Emil Zakonjšek in sodnik Milan Petek, sta glasovala proti temu sklepu. Zakonjšek je utemeljil svoj glas s poudarkom na potrebi po pridobitvi mnenja ali pojasnila od Đorđevića pred sprejetjem sklepa. Po njegovem mnenju bi moral Sodni svet vedeti, kako je prišlo do fotografije in objave replike revolverja na mizi predsednika Vrhovnega sodišča.

Nekdanji sodnik in pravosodni minister Aleš Zalar se je tudi odzval na to zadevo. V odzivu je poudaril, da predmeti, kot je replika revolverja, ne bi smeli biti prisotni na pisalnih mizah sodnikov, še posebej tistih, ki se javno predstavljajo kot predstavniki sodstva. Meni, da takšni predmeti oddajajo napačno sporočilo javnosti.

Dejan Kaloh je v zvezi s tem na pravosodno ministrico, Dominiko Švarc Pipan naslovil poslansko vprašanje. Vprašal jo je, ali ravnanje Đorđevića zagotavlja neodvisnost, nepristranskost, videz nepristranskosti, transparentnost, integriteto in ugled sodstva. Kaloh je poudaril, da slika revolverja na mizi odraža negativno podobo in je v nasprotju s pravosodno etiko.

Ministrica Švarc Pipan ima 30 dni časa za odgovor. Ministrica je sicer že izrazila stališče, da vsak sodnik, zlasti pa najvišji predstavniki sodstva, morajo skrbeti za ugled sodstva kot celote, in razkazovanje replike orožja temu gotovo ne doprinaša.

vir; Foto: Zajem zaslona (N1); Portal24