Škodljive stvari, ki jih otrok prevzame od narcisoidnih staršev

ByUredništvo

12. maja, 2023 , ,
Foto: Pixabay

Škodljive stvari, ki jih otrok prevzame od narcisoidnih staršev

Narcisoidno starševstvo negativno vpliva na otrokovo psihično zdravje in povzroča škodljive vzorce. Posledice so v večini primerov vidne tudi v njegovi odrasli dobi. Starši, nagnjeni k manipulaciji, bodisi čustveni bodisi fizični, lahko otroke prepričajo o nekaterih stvareh o življenju, ki niso resnične.

Psihologinja Lisa Newman pojasnjuje, da obstaja več škodljivih prepričanj, ki so se jih naučili od narcističnih staršev. Eden od njih je, da si je ljubezen treba zaslužiti. Otroci, ki so imeli narcistične starše, so se namreč že v otroštvu naučili, da si bodo zaslužili in prejeli kakršno koli pohvalo ali podporo le, če bo za to obstajal poseben razlog. Pogosto narcisoidni starši prepričujejo svojega otroka, da je za pridobitev ljubezni potrebna popolnost.

Na ta način ljubezen ni le pogojna, temveč od otrok zahteva, da izpolnijo ideal, ki ga dejansko nihče ne more doseči. Kot pojasnjuje Newmanova, lahko to zmotno prepričanje ponotranjijo. To lahko resno prizadene otrokovo samozavest in vpliva na njihovo samopodobo, tako v otroštvu kot kasneje.

Poleg tega narcistični starši svojega otroka učijo, da njegove potrebe niso pomembne. Ker narcistični starši pogosto verjamejo, da so najpomembnejši na svetu, so potrebe njihovih otrok pogosto zanemarjene ali prezrte. Na ta način se otroci pogosto počutijo ”nevidne”, torej kot da njihove misli, občutki in izkušnje sploh niso pomembni.

Narcisoidni starši tudi učijo svoje otroke, da jih bodo ljudje vedno razočarali. Ljudje z narcističnimi lastnostmi so namreč praviloma razočarani nad drugimi ljudmi. Pogosto zato, ker jih ne občudujejo tako, kot sami pričakujejo ali želijo. Ena od posledic tega je, da lastne otroke učijo, da sta zaupanje in intimna povezanost z drugimi negotova in pogosto razočarana, pojasnjuje psihologinja.

vir Foto: Pixabay