Skok cen namestitve v Parizu pred Olimpijskimi igrami 2024

Obiskovalci, ki se nameravajo udeležiti Olimpijskih iger v Parizu prihodnje leto, se soočajo s težavami pri iskanju primernega prenočišča, saj so cene hotelov in najemnin turističnih apartmajev poskočile v nebo. Poročilo pariškega turističnega urada je razkrilo, da se bodo cene hotelov med poletjem 2023 in 2024 dvignile za neverjetnih 314 odstotkov. To je sprožilo val kritik med potencialnimi obiskovalci.

“Hočemo uživati v priljubljenih igrah, a ne moremo si privoščiti hotelov po 700 evrov na noč,” je povedal Frederic Hocquard, pariški podžupan za turizem in nočno življenje, v izjavi za Reuters.

Poročilo je razkrilo, da so pariški hoteli dolgo odlašali z odprtjem svojih platform za rezervacije za obdobje iger, ki bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta. Posledično je kar 66 odstotkov hotelov še vedno nedostopnih za rezervacije med tem časom.

Po podatkih pariškega turističnega urada je povprečna cena hotelske nočitve v pariški regiji julija 2023 znašala 169 evrov, medtem ko naj bi julija 2024 poskočila na astronomske 699 evrov. Dvig cen je še posebej strm pri hotelih z dvema in tremi zvezdicami, kjer znaša kar 366 oziroma 475 odstotkov.

Alternativa

Parižani pa opozarjajo, da bi obiskovalci lahko razmislili o alternativnih možnostih, kot je najem stanovanj prek storitve Airbnb in nato uporabili vlak za pot do prizorišč, s čimer bi prihranili denar.

Toda obstaja tudi težava pri tem, saj francoski parlament pripravlja zakonodajo za zatiranje nezakonitega oddajanja turističnih domov. Po trenutni zakonodaji lahko prebivalci Pariza svoja stanovanja oddajajo prek Airbnbja največ 120 dni na leto, vendar se ugotavlja, da se zakon pogosto krši.

Jacques Baudrier, pariški podžupan pristojen za stanovanja, je izjavil, da se mesto trudi za strožjo izvedbo zakona. Poleg tega naj bi nov zakon lastnike, ki oddajajo svoja stanovanja, obdavčil. Politiki imajo o slednjem različna mnenja.

Največji odmev pa je sprožil francoski finančni minister Bruno Le Maire, ki se je izrekel v prid reformi obdavčitve opremljenih turističnih nastanitev zaradi znatnih “nepričakovanih učinkov”. Med letoma 2021 in 2023 so lastniki, ki so nezakonito oddajali svoje domove, že plačali skupno 6,5 milijona evrov kazni.

Situacija v Parizu pred Olimpijskimi igrami 2024 ostaja vroča tema razprav, saj se pristojni odločajo o ukrepih za zaščito obiskovalcev pred pretiranimi cenami in nezakonitim oddajanjem stanovanj.

vir; Foto: Pexels/ Elina Sazonova; Portal24