Škotska Policija ne bo preganjala priljubljene avtorice J.K. Rowling

JK Rowling [Foto: Bela hiša/Wikimedia]

Škotska Policija ne bo preganjala priljubljene avtorice J.K. Rowling

Škotska Policija je sporočila, da komentarji priljubljene avtorice J.K. Rowling o novem škotskem zakonu o zločinih iz sovraštva “niso ocenjeni kot kaznivi”, zaradi česar ne bodo sprejeli nobenih nadaljnjih ukrepov. Izjavo so podali po tem, ko je Rowling javno izzvala Policijo, naj jo aretira zaradi kritik na račun zakona, ki v svojih zapisih na družbenem omrežju X (prej Twitter) transspolne ženske označuje za moške.

Avtorica serije knjig o Harryju Potterju se je na odločitev policije odzvala prek platforme X. Izrazila je upanje, da bo njena objava “pomirila vsako žensko na Škotskem, ki želi spregovoriti o resničnosti in pomenu biološkega spola”. Rowling je poudarila, da bi morale biti vse ženske, ne glede na njihov družbeni ali finančni položaj, obravnavane enakopravno v skladu z zakonom.

Njena kritika se osredotoča na zakon, ki je začel veljati 1. aprila in prepoveduje razpihovanje sovraštva na podlagi različnih značilnosti, vključno s starostjo, invalidnostjo, vero, spolno usmerjenostjo in transspolno identiteto. Rowling, skupaj z drugimi kritiki, opozarja, da bi lahko zakonodajo uporabili za utišanje tistih, ki izražajo “spolno kritične” poglede, in s tem ogrozili pravice biološko rojenih žensk.

V seriji objav na X je Rowling več uglednih transspolnih žensk označila za moške, kar po novem zakonu lahko pomeni kaznivo dejanje. Kljub temu je avtorica izrazila pripravljenost soočiti se z aretacijo, če bi njene objave bile razglašene za nezakonite, ob tem pa kritizirala stanje svobode govora na Škotskem.

Škotska polavtonomna vlada trdi, da bo novi Zakon o zločinih iz sovraštva in javnem redu pomagal v boju proti sovraštvu in zlorabam. Po drugi strani pa kritiki, vključno z britanskim premierjem Rishijem Sunakom, opozarjajo na možen zastrašujoč učinek zakona na svobodo govora.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: JK Rowling (prek Bele hiše/Wikimedia)