Skrajno leva Nova ljudska fronta trdi, da lahko Francijo vodi z manjšinsko vlado

ByAna Koren

10. julija, 2024 , ,
Pariz, Francija [Foto: Freepik]

Skrajno leva Nova ljudska fronta meni, da lahko Francijo vodi z manjšinsko vlado

Nova ljudska fronta (NFP) je na predčasnih zakonodajnih volitvah v Franciji osvojila največ sedežev, a ni dosegla absolutne večine. Skrajno leva koalicija, ki vključuje stranke France Unbowed (LFI), komuniste, socialiste in zelene, je tako dobila priložnost oblikovati vlado, vendar bo morala sodelovati z drugimi političnimi akterji.

NFP je osvojila 193 sedežev, kar jih je postavilo pred Macronovo sredinsko koalicijo Ensemble, ki je prejela 164 sedežev, in desni Nacionalni zbor (RN), ki je pridobil 143 sedežev. Nobena od strank pa ni dosegla 289 sedežev, ki so potrebni za absolutno večino.

Mathilde Panot, parlamentarna vodja LFI, je ob prihodu v narodno skupščino izjavila: “Od danes naprej smo v službi. Delamo z našimi partnerji v Novi ljudski fronti, delamo s skupino France Unbowed in še vedno trdimo, da vladamo tej državi.”

Pozivi k spoštovanju volje volivcev

Vodja komunistov Fabien Roussel je v intervjuju dejal: “Prosimo predsednika republike, da nam pusti vladati.” Dodal je, da so pripravljeni sedeti in delati s programom, predstavljenim volivcem. Takšna situacija bi lahko vodila v kohabitacijo, kjer bi predsednik in premier izhajala iz različnih političnih taborov, kar se je v Franciji že zgodilo, a tokrat ne bo lahko doseči stabilno vlado brez jasne večine.

Macron je pred dvema letoma izgubil absolutno večino in je moral sklepati kompromise, ki so pogosto naleteli na gluha ušesa. Njegova koalicija je izgubila 43 sedežev do absolutne večine. NFP pa zdaj manjka približno 96 sedežev. Roussel je poudaril, da bi lahko delovali, če bi poslanci Ensemble “spoštovali izbiro volivcev.”

Program NFP in odpornost na sodelovanje z desnico

NFP se je zavezala, da bo razveljavila Macronovo odpravo davka na premoženje in pokojninsko reformo, ki je dvignila upokojitveno starost na 64 let. Clément Beaune, tesen Macronov zaveznik, je priznal, da je NFP prejela pravico do vladanja. Poudaril je, da pomanjkanje večine pomeni, da je potrebna široka koalicija. Macron in njegov premier Gabriel Attal sta izrazila pripravljenost na mavrično koalicijo, ki bi izključila LFI.

Voditelji NFP so imeli dolge pogovore glede vprašanj, kot so sestava vlade in izbira premierja. Jean-Luc Mélenchon iz LFI je izrazil željo postati premier, kar pa ni dobro sprejeto pri drugih strankah. Olivier Faure, vodja socialistov, je prav tako izjavil, da je pripravljen na to vlogo, a poudaril potrebo po dialogu s partnerji.

Skupino socialistov so pred skupščino pričakali protestniki, ki so obsojali zavezništvo stranke z LFI, vzklikali so “antisemitizem ni družbeni projekt” in pozivali k ohranitvi republikanske fronte.

Stranke NFP so soglasne, da je treba RN preprečiti prevzem vodilnih vlog v državnem zboru. Cyrielle Chatelain iz Zelenih je poudarila: “Ekstremna desnica ni kompatibilna z republiko, zato RN ne sme zasesti nobene vodstvene funkcije v tej skupščini.”

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik