Skrivnost popolno pečenega prazničnega  purana

Skrivnost popolno pečenega prazničnega purana. Prazniki so čas za druženje z najdražjimi in uživanje v okusnih prazničnih jedeh. In kaj je lahko bolj prazničnega kot slasten puran? Pečen puran je klasična praznična jed, ki jo uživajo po vsem svetu.

Že v preteklosti so po običajih za božič jedli perutnino, ker za seboj pusti zemljo, zato so mnogi verjeli, da bodo na ta način odgnali vse slabo, kar se jim je zgodilo v preteklem letu, in poskrbeli za obilje v prihajajočem letu.

Priprava purana ni tako zahtevna. Postrežemo pa ga lahko z različnimi prilogami, zaradi česar je odlična izbira za vsak resen obrok.

Kot prilogo predlagamo:

Pečen pire krompir s korenjem in praženo čebulo

Pečen pire krompir s korenjem je odlična alternativa vsakdanjemu pire krompirju, predvsem ob dneh, ko ste vse prej kot klasično razpoloženi. Za pripravo jedi boste potrebovali slabo uro in po. Iz navedenih količin sestavin boste dobili deset porcij, če potrebujete manj količine prepolovite… več tukaj.

Priprava purana

Najprej na 200 stopinj segrejte pečico.  V manjši skledi zmešajte sol, poper, mleto papriko in peteršilj. Purana osušite s kuhinjskimi brisačkami, preložite v pekač in dobro začinite s pripravljeno začimbno mešanico. V manjši kozici na šibkem ognju stopite maščobo in prelijte purana. V pekač dodajte na pol prerezano čebulo in zalijte s 50 ml vode.

Purana postavite v ogreto pečico in pecite od 90 do 100 minut, vsakih 20-30 minut pa ga polijte s sokom iz pekača. Ko je puran pečen in je koža zlata in hrustljava, ga vzemite iz pečice. Purana prelijte z maščobo od pečenja in ga preden ga narežete pustite počivati ​​10-15 minut.

Dober tek!

Če vam puran ne ugaja si privoščite kaj iz tega nabora razkošnih jedi:

Sočni salisbury zrezek z gobovo omako in pire krompirjem

Salisbury zrezek je odličen način, da navadno mleto govedino spremenite v nekaj neverjetnega! To je recept za zares sočen sesekljan zrezek, ki ga boste postregli z gobovo omako ob kremastem pire krompirju. Čas, ki ga boste potrebovali za pripravo tega slastnega obroka je okoli 45 minut. Iz naštetih količin sestavin boste napolnili 5 želodčkov.

Pečen piščanec s pehtranovim maslom in omako

Pečen piščanec se zdi najboljši obrok za vso družino. Jed je tako vsestranska, da jo lahko postrežete tudi kot klasično nedeljsko kosilo s pečenim krompirjem z izborom solat ali prilog. Za pripravo te jedi boste potrebovali okoli dve uri, odvisno od teže piščanca. Iz navedenih količin sestavin boste dobili 5 obrokov.

Svinjski zrezki v smetanovi omaki

Sočna mesna štruca s špinačo v listnatem testu

V malo več kot eni uri lahko pripravite klasično kosilo za vso družino, brez veliko umazane posode in na malo drugačen način. Iz navedenih količin sestavin boste dobili šest kosov pečenke.

Svinjska rebrca z jabolčno kremo ob solati iz koromača

Svinska rebrca lahko pripravimo na mnogo načinov. Lahko jih kuhamo v omakah, sušimo, dimimo, solimo in pečemo. Dobra so tudi pečena na nizki temperaturi. Tako pride do sočnosti, fina maščoba pa tako še posebej pride do izraza. 

Piščanec Kijev z masleno pomladno zelenjavo

Piščanec Kijev je že desetletja priljubljena Ukrajinska družinska hrana, a natančen izvor piščanca Kijev ostaja kulinarična skrivnost. Je pa res, da to kako je dober, ni skrivnost. 

Božanski goveji zvitki z zelenjavo iz pečice

Okusne zvitke v kombinaciji z zelenjavo postrezite s prilogo po lastni izbiri, k vsemu se odlično prileže tudi skleda zelene solate. Za pripravo jedi potrebujete skoraj uro in pol. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke.

By A.K.

Komentar: