Skrivnosti dobrega gospodinjstva: kako zmanjšati količino zavržene hrane

ByAna Koren

7. januarja, 2023

Kako zmanjšati količino zavržene hrane v hiši

Velike količine zavržene hrane je velika težava po vsem svetu, ocene kažejo, da se vsako leto zavrže ali zavrže med 30 in 40 odstotkov hrane. Ne samo, da je to ogromna izguba hrane, ampak se zapravijo tudi vsi viri za proizvodnjo te hrane, vključno z energijo, gnojili in rabo zemlje.

Obstajajo pa preprosti koraki, s katerimi lahko vsi zmanjšamo živilske odpadke v lastni kuhinji. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko prispevate k boju proti nepotrebnim živilskim odpadkom.

Seznam za nakup

Preden se odpravite v trgovino, preglejte svojo shrambo, hladilnik in zamrzovalnik, da preprečite nakup nepotrebnih stvari. To vam bo pomagalo videti, katere sestavine že imate in načrtovati svoje obroke z uporabo teh sestavin.

Načrtovanje obrokov

Vsak teden načrtujte vsaj nekaj obrokov vnaprej, da zagotovite, da boste pojedli nekaj zdravega in da ne boste kupili več hrane, kot jo lahko porabite. Uskladite svoje obroke, da ne boste za vsak recept uporabili popolnoma različnih sestavin.

Uporabite ostanke hrane 

Če se vam zdi, da ostankov kosila v naslednjih treh dneh ne boste jedli, jih takoj pospravite v zamrzovalnik in označite. Zamrzovalnik naj bo dobro organiziran, da se hrana čez nekaj časa ne izgubi in pokvari.

Pomembno je pravilno shranjevanje hrane

Živila shranjujte na ustreznih mestih, da ostanejo dlje sveža. Listnato zelenjavo na primer shranjujte v hladilniku zavito v papirnato brisačo v predalu za svežo zelenjavo, paradižnik in banane imejte na pultu, krompir in čebulo v hladnem in temnem prostoru, sveža zelišča pa v kozarcu vode.

Ne bojte se grde hrane

Nakup nepopolnih pridelkov, kot je deformirano ali nenavadno oblikovano sadje in zelenjava, je lahko odličen način za zmanjšanje zavržene hrane. Pazite le, da ne kupite poškodovanih ali pokvarjenih pridelkov.

Kompost

Kompostiranje na dvorišču ali balkonu je odličen način, da živilske odpadke preprečite na odlagališčih in zagotovite hrano svojim rastlinam. Najdete lahko tudi majhne posode za kompostiranje, ki jih lahko imate doma.

Bodite ustvarjalni z ostanki

Poiščite načine za uporabo živil, ki niso sveža. Iz ostankov zelenjave, ki je že malo ovenela, lahko še vedno skuhate okusno enolončnico, dobro juho pa lahko skuhate skoraj iz vsega. Prezrele banane lahko zmečkate in uporabite v bananinem kruhu ali kolačkih, prezrele jagode lahko skuhate in spremenite v preliv za sladoled ali palačinke.

Recept za slasten bananin kruh najdete tukaj.

Recept za kolačke, ki jih lahko pojeste z domačo marmelado, najdete tukaj.

Delite presežke hrane z drugimi

Če imate preveč hrane, za katero veste, da je ne boste mogli pojesti, jo delite z drugimi. Lahko jo ponudite svoji družini, prijateljem ali sosedom, razmislite o donaciji Rdečemu križu ali Karitasu.

Z upoštevanjem teh preprostih korakov lahko vsi prispevamo k zmanjšanju zavržene hrane ter pozitivno vplivamo na naše zdravje in okolje. To je težava, ki zadeva vse nas, in s sodelovanjem lahko resnično prispevamo k zmanjšanju količine hrane, ki konča med odpadki.

Vir Foto: Pexels