Slabo vreme in možnost poplav: ARSO izdal rumeno opozorilo

Medtem ko se Slovenija še vedno sooča z obnovitvenimi deli po uničujočih avgustovskih padavinah, vremenoslovci Agencije RS za okolje (ARSO) napovedujejo nove nevihte za prihajajoči konec tedna. Državo so že opozorili z rumeno opozorilno barvo, ki svari pred možnostjo razlivanja rek in vodotokov.

Vremenska napoved
V petek dopoldne se bodo temperature gibale med 13 in 18 stopinjami Celzija, ob morju celo do 20. Čez dan se bo segrelo do 24 stopinj, ob morju pa do 27. Zahodna in osrednja Slovenija bosta imeli zmerno do pretežno oblačno vreme z občasnimi padavinami v zahodnih in južnih delih države, ki se bodo proti večeru okrepile.

Opozorilo pred naraščanjem rek
ARSO napoveduje, da bodo padavine z nevihtami v noči na soboto zajele celotno Slovenijo. V nedeljo se bo vreme deloma izboljšalo, čeprav so možne občasne padavine, predvsem na vzhodu. V zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji se pričakuje naraščanje rek, pri čemer vremenoslovci izpostavljajo predvsem manjše reke in hudourniške vodotoke. Naraščanje rek se bo v soboto nadaljevalo predvsem v vzhodnih delih države.

Kaj pomeni rumeno opozorilo?
Rumeno opozorilo svari pred potencialno nevarnimi hidrološkimi razmerami, ki zahtevajo povečano pozornost prebivalcev v obrečnih prostorih. Lokalno omejene težave lahko vključujejo poplavljene ceste in objekte, medtem ko lahko plavje zamaši infrastrukturne objekte in zajezi vodni tok.

ARSO poziva k povečani previdnosti in pripravljenosti, zlasti v območjih, ki so bila že prizadeta v prejšnjih neurjih.

vir Foto: Pexels Portal24