Sladkor je nezdrav, a umetna sladila so lahko še hujša

ByI.M.

19. septembra, 2023 ,
Foto: Pexels

Sladkor je nezdrav, a umetna sladila so lahko še hujša

Ko se ljudje odločijo, da bodo iz prehrane črtali sladkor, se jih večina zateče k umetnim sladilom. Ta se že desetletja oglašujejo kot bolj zdrava možnost. Nekateri strokovnjaki pravijo, da so takšne alternative lahko še bolj nevarne kot sladkor in za telo povzročijo več škode kot koristi. Podobno opozarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je nedavno na svoji spletni strani objavila, da razni umetni nadomestki sladkorja niso nujno zdravi. Julija letos je WHO potrdila, da lahko umetna sladila, prisotna v številnih priljubljenih živilih, povzročijo celo raka.

Izjava nutricionistov in raziskav poudarja potencialne negativne učinke umetnih sladil na zdravje. Ključni argumenti proti uporabi umetnih sladil vključujejo:

Vpliv na uravnavanje krvnega sladkorja in insulina

Umetna sladila lahko vplivajo na presnovne procese v telesu in povzročijo inzulinski odziv, kar lahko prispeva k inzulinski rezistenci in sladkorni bolezni tipa 2.

Vnos več kalorij

Umetna sladila lahko spodbujajo željo po močnem sladkem okusu. To lahko vodi v večje zaužitje sladkarij, kar končno ovira prizadevanja za bolj zdravo prehrano.

Pridobivanje teže

Nasprotno pričakovanjem lahko umetna sladila v nekaterih primerih vodijo do povečanja telesne mase. Spremenijo dojemanje sladkega okusa in s tem povzročijo večjo željo po sladki hrani.

Reakcija mikrobioma črevesa… več na Princesa.si

Foto: Pexels Portal24