Piščanec s krompirjem in gremolato

ByAna Koren

7. maja, 2023

Piščanec s krompirjem in gremolato

Tej hrustljavi kožici in slastnemu piščančjemu mesu v kombinaciji s krompirjem, porom in osvežilno gremolato, se enostavno ne boste mogli upreti. 

Hrustljava koža, sočno meso in okusna zelenjava poskrbijo za zadovoljiv obrok, a dodatek praženih pinjol, česna in peteršiljeve gremolate drugače enostavno jed res dvigne na novo raven. 

Sestavine, ki jih boste potrebovali

  • 1 majhen šopek (približno 50 g) svežega peteršilja
  • 50 g praženih pinjol
  • 1 žlico naribane limonine lupinice (iz 1 velike limone)
  • 1 drobno sesekljan velik strok česna
  • ⅕ čajne žličke sol, 680 g krompirja
  • 3 srednje veliki por
  • 10 do 12 strokov česna
  • 60 ml oljčnega olja
  • 3/4 žličke soli
  • pol žličke črnega popra
  • 120 ml piščančje juhe
  • 1,8 kg piščanca  (stegna in bedra s kostmi in kožo približno 12 kosov)

Gremolata

Prava zvezda tega recepta je gremolata, začinjena mešanica sesekljanega peteršilja, praženih pinjol, limonine lupinice in česna. 

Za pripravo gremolate na deski za rezanje zmešajte peteršilj, pinjole, limonino lupinico in česen. 

Potresite s soljo in vse skupaj z ostrim kuhinjskim nožem drobno sesekljte. 

Sesekljano mešanico prenesite v skledo in pustite ob strani, dokler ne boste piščanca pripravljeni postreči.

Skrivnost hrustljave kože in sočnega mesa

Ključ do hrustljave kože in sočnega mesa je pečenje piščanca na osnovi iz pora in krompirja. Piščanec bo spotoma spustil sok in se navzel okusov zelenjave, končni rezultat je izjemno okusen obrok.

Postopek priprave

Najprej segrejte pečico na 200°C z rešetko na sredini. Krompir olupite in narežite na kocke. Por narežite na približno 2 cm debele kose.

Krompir, por in stroke česna razporedite po dnu velikega pekača. Pokapljte s polovico oljčnega olja ter potresite s polovico soli in popra. Zelenjavo zmešajte z oljem in začimbami.

Prilijte piščančjo osnovo, nato pa kose piščanca s kožo navzgor razporedite po zelenjavni mešanici. Piščanca enakomerno premažite s preostalim olivnim oljem ter potresite s preostalo soljo in poprom.

Piščanca pecite v predhodno ogreti pečici na srednji rešetki med 40 in 45 minutami. Po približno 20 minutah piščanca z žlico prelijte s sokom iz pekača.

Na pečici vključite žar in temperaturo povečajte na 240 stopinj. Nadaljujte s peko, dokler se koža piščanca lepo ne zapeče, še približno 5 minut.

Pekač vzemite iz pečice in pustite piščanca počivati ​​10 minut.

Kosilo je pripravljeno

Kose piščanca in zelenjavo prenesite na krožnik. Piščanca z žlico prelijte z omako iz pekača in obilno potresite z gremolato.

Postrezite vroče, dober tek!

Foto in vir

Ne spreglejte…

Sočen in slasten, v pivu in jabolčniku pečen piščanec

Recept za v pivu pečenega piščanca smo si sposodili pri slavni kuharici Lidiji Bastianich in se zgleduje po kulinariki severovzhodne Italije. Za pripravo pa je grozno enostaven… več tukaj.