Slastna jabolčna pita malo drugače, brez glutena

ByAna Koren

8. februarja, 2023 ,

Slastna jabolčna pita malo drugače, brez glutena

Kombinacija ovsenih kosmičev, mandljev, jabolk in še veliko drugih dobrot, združenih v slastno malo drugačno jabolčno pito. Če želite v svojo prehrano vključiti peščico vitaminov, vlaknin in beljakovin je ta sladica res prava izbira. S tem receptom se boste izognili tudi glutenu in s sladico manj obremenili prebavni sistem.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Osnova:

  • 140 g mandljeve moke
  • 200 g ovsenih kosmičev
  • 100 g kokosovega masla
  • 4 žlice jabolčnega pireja

Pire:

  • 1 veliko jabolko
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • malo vode
  • ščepec cimeta

Krema:

  • 35 g bio vanilijevega pudinga
  • 2 pomaranči (stisnjeni)
  • 150 ml rastlinskega napitka (mandljevo ali kokosovo ‘mleko’)
  • 3 žlice kokosovega sladkorja
  • ½ žlice mešanice začimb za medenjake
  • 3 jabolka za vrh

Postopek priprave:

Pečico segrejte na 180 stopinj. Predlagamo, da začnete s pripravo jabolčne kaše. Naribajte 1 jabolko, ga dajte v ponev in dodajte agavin sirup, vodo, da pokrije dno in cimet. Kuhajte toliko časa, da jabolka razpadejo in se spremenijo v pire. Pustite na strani, da se ohladi.

Po tem se lotite izdelave podloge/osnove. Ovsene kosmiče zmeljite v kuhinjskem robotu, kokosovo olje pa stopite na pari. Vse sestavine (mandljevo moko in ovsene kosmiče, kokosovo olje in jabolčno omako) zmešajte in gnetite dokler ne dobite kompaktnega testa. Testo vtisnite v model za pito in pecite 10 minut v pečici, ogreti na 180 °C

Ko se skorja peče, pripravite kremo. V posodo za kuhanje dajte sok 2 pomaranč, rastlinski napitek, kokosov sladkor in začimbe za medenjake. Kuhajte dokler ne zavre.

Vanilijev puding brez glutena dajte v skodelico in zalijte z malo rastlinskega mleka. Mešajte, dokler ne dobite tekoče zmesi. Ko zmes v posodi začne vreti, počasi dodajajte puding iz skodelice. Ob mešanju kuhajte 2 minuti in odstavimo. Krema naj se malo ohladi.

Jabolka narežite na tanke rezine. Napol pečeno skorjo vzemite iz  pečice jo prelijte s pudingom in po njem razporedite jabolčne rezine. Pecite še 15 minut pri temperaturi 180 °C. 

Pred serviranjem naj se pita ohladi.

Dober tek!

Vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna)

Ne spreglejte…

Zabavna dejstva o jabolkih, ki jih verjetno ne veste

Imamo zabavna dejstva o jabolkih, ki jih verjetno ne veste. Menijo, da je bilo jabolko “udomačeno” pred vsaj 4000 leti, največ pa pred 10.000 leti v gorovju srednje Azije, od koder je po svileni poti prispelo v Evropo. Danes je znanih več kot 7500 sort jabolk, leta 2018 pa je bilo na svetu pridelanih več kot 86 milijonov ton tega priljubljenega sadeža… več tukaj.