Slastna jabolčna pita malo drugače, brez glutena
Kombinacija ovsenih kosmičev, mandljev, jabolk in še veliko drugih dobrot, združenih v slastno malo drugačno jabolčno pito. Če želite v svojo prehrano vključiti peščico vitaminov, vlaknin in beljakovin je ta sladica res prava izbira. S tem receptom se boste izognili tudi glutenu in s sladico manj obremenili prebavni sistem.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
Osnova:
- 140 g mandljeve moke
- 200 g ovsenih kosmičev
- 100 g kokosovega masla
- 4 žlice jabolčnega pireja
Pire:
- 1 veliko jabolko
- 2 žlici agavinega sirupa
- malo vode
- ščepec cimeta
Krema:
- 35 g bio vanilijevega pudinga
- 2 pomaranči (stisnjeni)
- 150 ml rastlinskega napitka (mandljevo ali kokosovo ‘mleko’)
- 3 žlice kokosovega sladkorja
- ½ žlice mešanice začimb za medenjake
- 3 jabolka za vrh
Postopek priprave:
Pečico segrejte na 180 stopinj. Predlagamo, da začnete s pripravo jabolčne kaše. Naribajte 1 jabolko, ga dajte v ponev in dodajte agavin sirup, vodo, da pokrije dno in cimet. Kuhajte toliko časa, da jabolka razpadejo in se spremenijo v pire. Pustite na strani, da se ohladi.
Po tem se lotite izdelave podloge/osnove. Ovsene kosmiče zmeljite v kuhinjskem robotu, kokosovo olje pa stopite na pari. Vse sestavine (mandljevo moko in ovsene kosmiče, kokosovo olje in jabolčno omako) zmešajte in gnetite dokler ne dobite kompaktnega testa. Testo vtisnite v model za pito in pecite 10 minut v pečici, ogreti na 180 °C
Ko se skorja peče, pripravite kremo. V posodo za kuhanje dajte sok 2 pomaranč, rastlinski napitek, kokosov sladkor in začimbe za medenjake. Kuhajte dokler ne zavre.
Vanilijev puding brez glutena dajte v skodelico in zalijte z malo rastlinskega mleka. Mešajte, dokler ne dobite tekoče zmesi. Ko zmes v posodi začne vreti, počasi dodajajte puding iz skodelice. Ob mešanju kuhajte 2 minuti in odstavimo. Krema naj se malo ohladi.
Jabolka narežite na tanke rezine. Napol pečeno skorjo vzemite iz pečice jo prelijte s pudingom in po njem razporedite jabolčne rezine. Pecite še 15 minut pri temperaturi 180 °C.
Pred serviranjem naj se pita ohladi.
Dober tek!
Vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna)
Ne spreglejte…
Zabavna dejstva o jabolkih, ki jih verjetno ne veste
Imamo zabavna dejstva o jabolkih, ki jih verjetno ne veste. Menijo, da je bilo jabolko “udomačeno” pred vsaj 4000 leti, največ pa pred 10.000 leti v gorovju srednje Azije, od koder je po svileni poti prispelo v Evropo. Danes je znanih več kot 7500 sort jabolk, leta 2018 pa je bilo na svetu pridelanih več kot 86 milijonov ton tega priljubljenega sadeža… več tukaj.