Slastna jesenska juha iz pečenega kostanja in pora
Krepka juha iz pečenega kostanja in pora je kot nalašč za turobne jesenske dni. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri krožnike juhe. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli pol ure.
Sestavine, ki jih boste potreboval:
- 300 g pečenega kostanja, očiščenega
- 200 ml smetane za kuhanje
- 500 ml piščančje juhe
- 1 por
- 30 g medu
- 40 g masla
- 130 ml belega vina
- ¼ čajne žličke muškatnega oreščka
- sol, poper
Postopek priprave:
Por očistite, operite in narežite na trakove.
V ponvi na segreto maslo stresite narezan por in kostanj, posolite in na majhnem ognju pražite, da se zelenjava zmehča. Po dve-tri minutah praženja začinite z muškatnim oreščkom, dodajte med, zalijte z belim vinom, premešajte in kuhajte, dokler polovica vina ne izpari.
Nato zmehčane kostanje pretlačite, vlijte v juho in kuhajte naprej.
Po 5-6 minutah kuhanja sestavine zmešajte s paličnim mešalnikom, prilijte smetano za kuhanje, premešajte in pustite, da zavre.
Juho nadevajte v globoke krožnike, začinite z belim poprom, okrasite z žlico kisle smetane in sesekljanim peteršiljem ter vročo postrezite.
Dober tek!
Foto: iStock (fotografija je simbolična)