Slastne škotske palačinke kraljice Elizabete II.

ByA.K.

30. novembra, 2022
Slastne škotske palačinke kraljice Elizabete II.

Našli smo recept za škotske palačinke, ki jih je kraljica Elizabeta II. oboževala. Leta 1959 je bil recept pripravljen za predsednika Eisenhowerja. Za pripravo jedi boste potrebovali slabe pol ure. Iz navedenih količin sestavin boste dobili pet porcij.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:
  • 400g moke
  • 2 čajni žlički sode bikarbone
  • 1 žlica vinskega pecilnega praška
  • ¼ čajne žličke soli
  • 2 veliki jajci
  • 50 g sladkorja
  • 350 ml polnomastnega mleka
  • 2 žlici stopljenega masla
Postopek priprave:

V veliki skledi zmešajte moko, sodo bikarbono, vino pecilni prašek in sol.

V ločeni srednje veliki skledi stepite jajca in sladkor. Nato primešajte večji del mleka.

Na sredini moke naredite vdolbinico in vanjo vlijte mešanico mleka in jajc. Mešajte do gladkega in dodajte več mleka, dokler ne dobite prave konsistence – dovolj redke, da se razlije po ponvi, a ne tako redke, da bi kapljalo. Vmešajte stopljeno maslo.

Na srednje nizkem ognju segrejte ponev z debelim dnom ali litoželezno ponev. Ponev pomočjo papirnate brisače premažite z malo masla.

Maso z velikimi žlicami nalijte na ponev in oblikujte palačinke. Ko se na površini začnejo pojavljati mehurčki (po 2 do 3 minutah), palačinke z lopatko obrnite. Pecite jih še kakšno minuto, da rahlo porjavijo. Odstavite na krožnik in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo, da ostanejo tople, dokler ne spečete vseh.

Postrezite z maslom, marmelado ali javorjevim sirupom.

Dober tek!

Ne spreglejte…

Kraljičini kulturni všečki in antipatije

Kraljica Elizabeta II. je bila v svojem življenju priča potencialno največjemu premiku v umetniških okusih v zadnjem stoletju.

Ko se je Elizabeta II. leta 1926 rodila, je bil črno-beli nemi film norma, jazz je veljal za nov žanr, modernistična literatura pa je bila v modi.

V desetletjih, ki so sledila, bo videla rast televizije, revolucijo pop glasbe v 60. letih in vse večjo prepoznavnost veliko bolj raznolikih umetnikov.

Kateri izvajalci pa se uvrščajo med kraljičine favorite? … več tukaj.