Slastni babičini domači krofi, tisti, ki nas vrnejo v otroštvo

Obstajajo jedi in slaščice, ki nas s svojim vonjem in okusom vrnejo v brezskrbne dni otroštva. Ena izmed teh jedi so krofi, ki marsikoga od nas vedno znova spomnijo na otroštvo. Tisti omamni vonj po sladkem testu in čakanje, da bodo pripravljeni, in komaj čakaš, da ugrizneš v topel krof, čeprav veš, da se boš opekel na topel nadev.

Za pripravo krofov boste potrebovalo malce več časa in sicer tri ure in pol. Iz navedenih količin sestavin boste dobili okoli dvajset slastnih krofov.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 5 rumenjakov (najbolje domača jajca)
  • 100 g sladkorja (lahko tudi vaniljev sladkor)
  • 1 žlica konjaka ali ruma (lahko tudi dobro domače žganje)
  • 250 ml mleka
  • ¼ čajne žličke soli
  • 80 g stopljenega masla
  • 500 g navadne moke (po potrebi še malo)
  • 20 g svežega kvasa
  • po želji naribana limonina lupinica (če so limone neožete)
  • marmelado ali čokoladni namaz za nadev
  • maščobe ali olja za cvrtje

Postopek priprave:

Najprej pripravite kvas, zdrobite ga v manjši lonček z malo toplega mleka (od celotne količine), malo moke in sladkorja. Pustite na toplem, da se kvas aktivira.

Nato presejte moko, dodajte pripravljen kvas, malo soli in sladkorja (lahko tudi vanilijev sladkor).

Dodajte preostanek mleka, stopljeno maslo (ne sme biti vroče, pustite, da se ohladi) in en rumenjak. Zmešajte.

Po želji dodajte konjak ali rum ter naribano limonino lupinico.

Naredite testo, ki ga morate dobro pretlačiti z leseno kuhalnice. Gnetite dokler se ne loči od posode. Testo pokrijte, da vzhaja. Prepričajte se, da v prostoru ni prepiha.

Testo razvaljajte na 1 cm debelo in z modelčkom za krofe (ali kozarcem) izrežite kroge. Na vsak krog položite žličko marmelade (ali čokoladnega namaza), pokrijte z drugim krogom in zarežite z manjšim kozarčkom/modelčkom, da se spoji.

Krofe položite na pomokano površino, pokrijte in pustite vzhajati. Njihova velikost se mora podvojiti.

Cvrite jih tako, da gre v olje najprej zgornja stran, nato jih pokrite cvrite. Ko jih obrnete, jih cvrite odkrite.

Na sredini krofa mora ostati rumena črta. Paziti je treba na temperaturo olja, optimalna je okoli 150 do 160 stopinj. 

Cvrite nekaj minut na vsaki strani. Pazite, da dobijo zlato rumeno barvo, olje ne sme biti prevroče, sicer se zunaj zažgejo, znotraj pa ostanejo surovi.

S penovko jih odstranite na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo.

Poskusite počakati, da se ohladijo in jih postrezite posute s sladkorjem v prahu.

Dober tek!

vir Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: