Šli bomo na tri referendume, datum še ni določen

ByMiha Kovač

18. aprila, 2024 ,
Foto: Pexels

Šli bomo na tri referendume, datum še ni določen

Državni zbor (DZ) je odobril predloge za razpis treh svetovalnih referendumov. Volivci bodo izrazili svoje mnenje o več pomembnih vprašanjih: ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje. Natančen datum teh referendumov še ni določen.

Predlogi za referendume so bili potrjeni, vendar parlament še ni določil datumov. Pričakuje se, da bodo poslanci o tem odločali z izdajo odloka o razpisu referendumov, kar bi lahko zgodilo že naslednji teden. Znotraj koalicije “Svoboda” obstaja izrazita želja, da bi referendume uskladili z evropskimi volitvami, ki so načrtovane za 9. junij, čeprav ta ideja nima soglasja v koaliciji. Socialni demokrati (SD) so večkrat poudarili, da predloga za razpis referendumov na dan evropskih volitev ne bodo podprli.

Referendumi so rezultat predlogov, ki so jih marca vložile parlamentarne skupine Svoboda, Socialni demokrati in Levica, po tem ko je DZ zavrnil zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga predlagali v društvu Srebrna nit in ga vložili v DZ s podpisi volivcev.

Med glasovanjem je predlog podprlo 49 poslancev iz koalicijskih poslanskih skupin, proti jih je glasovalo osem. Opozicijska SDS je sejo obstruirala in ni glasovala, razen poslancev Anžeta Logarja in Eve Irgl, ki sta glasovala proti. Predlogu so nasprotovali tudi poslanci NSi.

Poslanka Tereza Novak, ki je v imenu predlagateljev spregovorila, je poudarila pomen vprašanja evtanazije, saj opozarja, da razdvaja slovensko javnost in presega običajno politično odločanje, zaradi česar je smiselno, da se o tem volivce povpraša na svetovalnem referendumu.

Preferenčni glas

Slovenski državljani bodo na prihajajočem referendumu odločali, ali podpirajo uvedbo preferenčnega glasu za volitve v Državni zbor. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: “Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?”

Predlog za ta svetovalni referendum so vložili člani stranke Svoboda. Po besedah Lucije Tacer je v Državnem zboru težko doseči dvotretjinsko večino, potrebno za spremembo volilne zakonodaje, zato politična krajina potrebuje mandat ljudstva glede tega vprašanja.

Predlog so podprli 50 poslancev iz Svobode, Levice in Nove Slovenije, medtem ko so se poslanci Socialnih demokratov vzdržali glasovanja. Trdijo, da predlog volivcem ne ponuja konkretnih načinov za uvedbo preferenčnega glasu, niti jim ne zagotavlja, da bo s tem res zagotovljen odločilen vpliv na izbiro kandidatov. Proti predlogu je glasovalo 17 poslancev Slovenske demokratske stranke (SDS), ki nasprotujejo uvedbi preferenčnega glasu.

Gojenje konoplje

Poleg tega bodo volivci odločali tudi o gojenju in predelavi konoplje za medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Predlog za razpis referenduma so sprva vložili člani stranke Svoboda. Sprva so volivce želeli vprašati, ali naj v Republiki Sloveniji dovolijo pridelavo, predelavo, promet in uporabo konoplje v medicinske namene. Vendar so po opozorilih zakonodajno-pravne službe na odboru za zdravstvo prvotno vprašanje spremenili v dve ločeni vprašanji: “Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dovoli gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?” in “Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dovoli gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?”

Ta spremenjeni predlog je prejel podporo 42 poslancev iz Svobode in Levice. Poslanci Socialnih demokratov so se tudi pri tem glasovanju vzdržali, saj menijo, da odločanje na referendumu o teh vprašanjih ni primerno. Proti ni glasoval nihče, saj so poslanci SDS in Nove Slovenije zaradi spremembe referendumskega vprašanja na seji odbora za zdravstvo, ki je bilo po njihovem mnenju v nasprotju s parlamentarnim poslovnikom, to točko obstruirali.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels