Slovaki na predčasnih volitvah: V ospredju Ficova protiukrajinska retorika

Slovaška je ta konec tedna v pričakovanju predčasnih volitev, nekdanja desnosredinska vlada je namreč predčasno padla. Ankete kažejo, da je v ospredju populistična stranka SMER pod vodstvom Roberta Fica, ki je javno izrazil svojo namero o takojšnji prekinitvi vojaške podpore Ukrajini. Ficovo stališče o tem vprašanju je zaskrbelo zahodne zaveznike, saj Slovaška velja za ključnega zaveznika v tej regiji.

Fico, ki je bil leta 2018 prisiljen odstopiti s položaja premierja po umoru raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka, je nedavno izjavil: “Če SMER vstopi v vlado, Ukrajini ne bomo poslali niti enega kroga streliva več.” Izjava je sprožila zaskrbljenost v zahodnih prestolnicah, ki opazujejo potencialne razpoke v enotnosti Nata in EU.

Strateški pomen Slovaške v tem kontekstu je pomemben. V preteklosti je država Kijevu zagotavljala vojaško opremo, vključno z raketami zemlja-zrak, helikopterji in celo celotno floto bojnih letal MiG-29. Kljub tej pretekli podpori pa eden od zahodnih uradnikov za BBC pove, da Slovaška nima več veliko za ponuditi, saj je “omara prazna”.

To ne pomeni, da Slovaška nima ključnih komercialnih pogodb za težko vojaško opremo. Te pogodbe zagotavljajo delovna mesta za Slovake in prihodke za državno blagajno, zato obstaja dvom, da bi Fico tvegal njihovo prekinitev.

Nasprotujoča si mnenja o pomoči Ukrajini

Nasprotujoča si mnenja glede pomoči Ukrajini se kažejo tudi znotraj SMER. Lubos Blaha, poslanec stranke, je izrazil mnenje, ki je bolj v skladu z ruskimi stališči glede ukrajinskega konflikta, ko je dejal, da gre za “proxy vojno Združenih držav proti Rusiji”.

Nasproti SMER se postavlja Progressive Slovakia, liberalna in prozahodna stranka, ki obljublja nadaljevanje vojaške podpore Ukrajini. Tomas Valasek, namestnik vodje stranke, je izrazil zaskrbljenost, da bi Fico lahko potegnil Slovaško v smeri madžarskega voditelja Viktorja Orbana.

Slovaški študenti, ki študirajo v tujini, se množično vračajo domov, da bi oddali svoje glasove. Dejstvo, da veliko slovaških študentov študira v tujini, je odraz razočaranja nad domačim izobraževalnim sistemom in splošnim nezadovoljstvom v državi.

Raziskave kažejo, da je javno mnenje Slovaške deljeno glede vloge Rusije v ukrajinskem konfliktu. Samo 40 odstotkov Slovakov meni, da je Rusija odgovorna za vojno v Ukrajini, kar kaže na močan vpliv ruske propagande in retorike, ki jo zastopa SMER.

Zaradi tega obstaja resna zaskrbljenost, da bi lahko Fico, če bo ponovno izvoljen Slovaško peljal nazaj v orbito Moskve. Slovaška se torej pripravlja na ključne volitve, svet pa je v pričakovanju, katero pot bo država izbrala.

vir Foto: Robert Fico slovaška wikimedia/EU

Portal24