Slovaška: Fico na poti k zmagi na volitvah, obljubil je prekinitev pomoči Ukrajini

ByAna Koren

1. oktobra, 2023 ,
Robert Fico [Foto: Wikimedia/EU]

Slovaška: Fico na poti k zmagi na volitvah, obljubil je prekinitev pomoči Ukrajini

Nekdanji slovaški premier Robert Fico z levega političnega pola po delnih rezultatih nedeljskih parlamentarnih volitev pričakuje vrnitev na oblast. Med ključnimi stališči njegove kampanje je bila obljuba o ukinitvi vojaške pomoči Ukrajini.

Po poročanju 90 odstotkov volilnih okrajev je Ficova stranka SMER-SSD vodila z deležem glasov 23,69 odstotka. Takoj za njim je Progresivna Slovaška (PS) z 15,68 odstotka, medtem ko je bila tretja stranka HLAS s 15,43 odstotka. Vodja stranke HLAS Peter Pellegrini, kljub trenutnim rezultatom ni izključil možnosti koalicijskega sodelovanja, kar bi lahko korenito vplivalo na prihodnjo slovaško vlado.

V kolikor bi Fico prevzel vajeti vodenja, bi se lahko politična klima v državi močno spremenila, zlasti v odnosu do ukrajinske krize. Slovaška bi verjetno sledila politiki Madžarske in izpodbijala soglasje EU glede podpore Ukrajini. To bi lahko pomenilo, da članica Nata ne bi enotno nasprotovala ruski invaziji.

“Vse želimo ovrednotiti, zato bomo počakali na končno štetje,” je dejal Robert Kalinak, član stranke SMER-SSD in dolgoletni zaveznik Fica. Medtem ko so izstopne ankete dajale prednost stranki PS, novejše projekcije dveh slovaških novičarskih spletnih mest kažejo, da je Fico v prednosti za približno 5 do 6 odstotnih točk.

Stranka PS se je zavzemala za močno podporo Ukrajini ter za proevropsko stališče in liberalno politiko. Njihova vizija države vključuje tudi večinsko glasovanje za prožnost EU, zelene politike in pravice LGBT. Michal Simecka, vodja PS, kljub trenutnim rezultatom še ni opustil upanja, da bo njegova stranka ključna pri oblikovanju naslednje vlade. “Naš cilj ostaja, da ima Slovaška stabilno proevropsko vlado,” je poudaril Simecka.

Nobena stranka ne pričakuje absolutne večine

Nobena stranka ne pričakuje absolutne večine, zato bodo koalicijski pogovori ključni za oblikovanje nove vlade. Kombinacija političnih strank v koaliciji bo odločilna za usmeritev državne politike, zlasti glede proračunskega primanjkljaja in zunanje politike.

Fico je med kampanjo izkoristil nezadovoljstvo javnosti s trenutno vlado, poudarjal je skrbi zaradi migracij preko Slovaške ter se zavzel za toplejše odnose z Rusijo, kar odraža čustva številnih Slovakov, še posebej od začetka ukrajinske krize.

V luči teh rezultatov je ključno vprašanje, ali bo stranka Republika, ki je do sedaj veljala za možnega zaveznika Fica, pridobila dovolj sedežev za vstop v parlament. Delni rezultati in medijske projekcije kažejo, da to morda ne bo uspelo.

vir Foto: Wikimedia Portal24