Slovaška z novim predsednikom utrjuje prijateljske vezi z Rusijo

Peter Pellegrini [Foto: Wikimedia/EPP]

Slovaška z novim predsednikom utrjuje prijateljske vezi z Rusijo

Na predsedniških volitvah na Slovaškem je Peter Pellegrini, nekdanji slovaški premier, prejel 53,85 odstotkov glasov, s čimer je premagal svojega nasprotnika Ivana Korčoka, ki je zbral 46,14 odstotkov glasov. Zmaga je pomembna za slovaško politično pokrajino, saj Pellegrini velja za zaveznika sedanje vlade, ki jo vodi Robert Fico, znan po svojih prijateljskih stališčih do Rusije in nasprotovanju vojaške pomoči Ukrajini.

Pellegrini, ki bo prevzel položaj šestega predsednika države po osamosvojitvi Slovaške leta 1993, je ob svoji zmagi v Bratislavi izjavil, da bo “zagotovil, da bo Slovaška ostala na strani miru in ne na strani vojne”, s čimer nakazuje na morebitno nadaljevanje politike, ki ne podpira vojaškega vmešavanja v Ukrajini. Ta izjava odmeva v času, ko se Evropa sooča z eno največjih varnostnih kriz v svoji nedavni zgodovini zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Njegov predhodnik, Zuzana Caputova, ki je bila prva ženska predsednica Slovaške, je bila znana po svoji podpori Ukrajini. Caputova je lani sporočila, da se zaradi groženj ne bo potegovala za ponovno izvolitev.

Vloga predsednika na Slovaškem vključuje izbiro predsednika vlade po parlamentarnih volitvah, prisege novi vladi in imenovanje sodnikov v ustavno sodišče. Predsednik ima tudi pravico vložiti veto na zakonodajo, ki pa ga lahko parlament preglasi.

Zaradi zmage Pellegrinija nekateri kritiki izražajo zaskrbljenost, da bi Slovaška lahko skrenila s svoje prozahodne usmeritve in se bolj povezala z državami, kot je Madžarska pod vodstvom premierja Viktorja Orbana. To bi lahko imelo dolgoročne posledice za geopolitično usmeritev in zunanjo politiko Slovaške.

[Vir: The Guardian]; Portal24; Foto: Wikimedia/EPP